Nagyvilág

Még több országot fenyeget az Iszlám Állam

A terrorista szervezet soraiban harcoló közép-ázsiai szélsőségesek komoly veszélyt jelentenek a térség államaira - állapította meg hétfői cikkében a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap.

A független újság Rafal Rogozinszkij orosz származású kanadai szakértőre hivatkozva közölte, hogy négyezer közép-ázsiai fegyveres állt be az iszlamista szervezethez, akik hazatérésük esetén fenyegetést jelentenek a térség biztonságára. Az IÁ ugyanis Szíriánál és Iraknál is tovább akar terjeszkedni, és Közép-Ázsiában is kalifátust akar létrehozni. A terrorszervezet ellen hatékony nemzetközi együttműködésre van szükség – mondta a szakértő a kazahsztáni Almatiban szervezett tanácskozáson.

Robbanás előtt áll a térség

Alekszandr Szobjanyin orosz szakértő, a moszkvai Határmenti Együttműködési Szövetség nevű tanácsadó cég munkatársa úgy vélte, az Egyesült Államok arra szeretné felhasználni az Iszlám Állam törekvései elleni fellépést, hogy megerősítse helyzetét Oroszország határainál, a közép-ázsiai országokban. Szerinte az Egyesült Államok és a NATO a közeljövőben javaslatot tesz katonai bázisok létesítésére.

A szakértő Washingtont bírálva azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok valójában útját akarja állni a Eurázsiai Gazdasági Szövetség Moszkva által erősen szorgalmazott kibővítésének. Ezt szerinte csak úgy érheti el, ha a Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsiksztánt, Türkmenisztánt, Üzbegisztánt magába foglaló közép-ázsiai térség stabilitása megbomlik, határai védtelenné válnak a fegyveresek behatolása ellen. Szobjanyin úgy véli, hogy a térség úgymond robbanás előtt áll, amely akár jövőre bekövetkezhet.

A Nyezaviszimaja Gazeta beszámolt arról, hogy a napokban Tádzsikisztánban a hatóságok egy terrorcselekmény-sorozatot akadályoztak meg. A 13 tagú Dzsundulloh nevű iszlamista terrorszervezet több alagutat készült felrobbantani. A tádzsikisztáni belügyminisztérium adatai szerint az ország mintegy 200 állampolgára harcol az IÁ fegyveresei között, s ötvenen már elestek a harcokban.

Nők is harcolnak

Kirgizisztánban még aggasztóbb a helyzet, ahonnan nemcsak férfiak, hanem nők is beállnak a terrorista szervezet soraiba. Főként az ország déli részén aktívak a radikális vallási csoportok. Kadir Malikov kirgizisztáni szakértő elmondta, hogy sokan nem hagyják el az országot, hanem az interneten esküsznek fel az Iszlám Államra.

Arkagyij Dubnov orosz politológus arról tett említést, hogy augusztusban Pakisztánon keresztül az Iszlám Állam 120 emberét dobták át az afganisztáni Kunduz tartományba, amely határos Tádzsiksztánnal. Közöttük arabok, csecsenek és dagesztáni harcosok is vannak.

Dubnov szerint az iszlamista terrorszervezet elleni fellépés jegyében nem kell számítani az orosz katonai jelenlét növelésére a közép-ázsiai térségben. Egyrészt, mert Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban elegendő orosz katonai infrastruktúra van ahhoz, hogy szükség esetén fokozzák a jelenlétet. Másrészt a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása óta Közép-Ázsiában gyanakodva fogadják orosz részről nem csak a katonai, hanem a “puha erő”, a politikai befolyásolás eszközeinek alkalmazását is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik