Nagyvilág

Illegális műkincskereskedésből szedi meg magát az Iszlám Állam

A felbecsülhetetlen értékű antik leletek Németországban kötnek ki, ahol „egy tyúktojás eredetét is pontosabban meg kell jelölni, mint a műkincsekét”.

Az FBI adatai szerint évente csaknem 1700 milliárd forintot hoz a szervezett bűnözésnek az illegális műkincs-kereskedelem, az Iszlám Állam pedig igyekszik minél nagyobb részesedést szerezni a piacból. A dzsihádisták jelenleg nagyjából 2400 ásatási helyszínt ellenőriznek, néha még az építőiparban használt markológépeket is bevetnek a lelőhelyek lerablásához.

A globális műkincs-kereskedelem egyik központja Németország, ahol az utóbbi hónapokban egyre több közel-keleti ókori műtárgy cserél gazdát – idézi a Süddeutsche Zeitungot az MTI. Az erre vonatkozó német törvényi szabályozás a szövetségi bűnügyi hivatal egy szakértője szerint nevetséges, Németországban egy tyúktojás eredetét is pontosabban meg kell jelölni, mint egy felbecsülhetetlen értékű antik műkincsét – nyilatkozta.

A német kormány attól tart, hogy a németországi műkincs-kereskedelem az Iszlám Állam pénzügyi forrásait bővíti, ezért hozzákezdett a törvényi szigorítás előkészítéséhez. A formálódó tervezet szerint 2016-tól a tulajdonosnak vagy az aukciós háznak minden egyes műtárgy esetében igazolnia kell, hogy törvényesen jutott hozzá az alkotáshoz. Ennek következtében az aukciós házak katalógusai várhatóan „hirtelen elvékonyodnak” – véli a Süddeutsche Zeitung.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik