Nagyvilág

Párhuzam az Ebola és az Iszlám Állam között

Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ új emberi jogi főbiztosa szerint mindkettő olyan sorscsapás a világ számára, amely a nemtörődömség és a téves felfogások miatt erősödhetett meg.

A világszervezet illetékese múlt hónapban történt megválasztása óta első alkalommal tartott sajtóértekezletén Genfben hangsúlyozta, hogy “a két hatalmas válság legyőzése szükségszerűen sok milliárdba kerül majd az országoknak”.

Úgy vélekedett, hogy mindkét ragály, az ebola és az IÁ, csendben terjedt, a világ ugyan tudott róluk, de félreértette “szörnyűséges potenciáljukat” – mígnem az berobbant a köztudatba 2014 elmúlt hónapjaiban. Hozzátette, hivatala megkezdte azoknak az irányelveknek a kidolgozását, amelyeket az Ebola sújtotta országoknak követniük kell, ha embereket helyeznek egészségügyi karanténba, mert ilyen esetekben könnyen sérülhet az emberi jogok széles köre.

Az Iszlám Államról azt mondta az egykori jordániai diplomata, hogy az egy ördögi, s potenciálisan népirtó mozgalom. Egyben felszólította Irakot, hogy csatlakozzon a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz, s fogadja el illetékességét, hogy lehetővé váljon az eljárás az állítólagos háborús- és emberiség elleni bűnök ügyében, amelyeket hivatala már vizsgál.

Szíria már aláírta a csatlakozásról szóló megállapodást, de még nem ratifikálta. Zeid Raad al-Huszein szólt arról is, hogy szeretne Tibetbe utazni, és erről a szándékáról már tárgyalt a kínai hatóságokkal. Mintegy 120 tibeti, köztük szerzetesek, gyújtották fel magukat 2009 óta tiltakozásul a kínai hatóságoknak a vallásszabadságot és a tibeti kultúrát szerintük sértő intézkedései miatt.

Tibeti emigráns szervezetek szerint az önégetések a “kínai elnyomás” elleni tiltakozások és a dalai láma hazatérését követelő akciók, míg pekingi és Peking-párti helyi tibeti vezetők álláspontja szerint a Tibet függetlenségéért harcoló erők áldoznak fel ily módon többnyire fiatal életeket, hogy a “tibeti kérdést” nemzetközi szinten napirenden tartsák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik