Nagyvilág

Magyarország is segít az Ebola megfékezésében

Európában nem jelent nagy kockázatot a járvány – hangzott el az EU egészségügyi minisztereinek tanácskozásán.

Magyarországot Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár és Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos képviselte az Eboláról tartott brüsszeli koordinációs ülésen. A tagállamok képviselői, valamint az Európai Bizottság egyetértettek abban, hogy bár Európa számára kis kockázatot jelent a járvány, de a nemzetközi közösség gyors cselekvésére van szükség a fertőzés megállításához.

Az Európai Bizottság és az EU-tagországok segélyszállítmányokkal, önkéntesekkel segítenek a térségben. Magyarország is felajánlotta, hogy a járvánnyal sújtott országoknak védőfelszereléseket, fertőtlenítőszereket küld. Az egészségügyért felelős államtitkárság közölte, hogy Magyarország kockázati szintje alacsony, de a járványügyi szervek és az ellátó intézmények felkészültek az esetlegesen előforduló megbetegedésekre.

A tagállamok nagy többsége egyébként egyetértett abban, hogy a fertőzéssel érintett országokból induló utasok reptéri egészségügyi szűrése elegendő biztonsági intézkedés a jelenlegi helyzetben, az európai repülőterekre érkezők szűrésére nincs szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik