Nagyvilág

Óvintézkedések Európában az Ebola miatt

Mérik a Nyugat-Afrikából érkezők testhőmérsékletét, tervet fogadtak el a megfertőződő segélymunkások evakuálására és figyelmeztetik az állampolgárokat, hogy ne utazzanak az érintett területekre.

Egészségügyi szakértők szerint rendkívül kicsi a valószínűsége az Ebola-járvány európai terjedésének, a kontintens államai mégis több óvintézkedést léptettek életbe. Ezeket foglalta össze az AFP hírügynökség nyomán az MTI.

Azok a légitársaságok, melyek még nem függesztették fel a Nyugat-Afrikába tartó járataikat, a beszállás előtt megmérik a térségből érkezők testhőmérsékletét. A lázas utasok nem szállhatnak fel addig, amíg meg nem bizonyosodtak egészségi állapotuk felől. Ez az óvintézkedés azonban mégsem szűri ki biztonsággal a betegeket, ugyanis például paracetamollal le lehet vinni a lázat annyira, hogy a repülőtéri dolgozókat megtévesztve felszállhasson egy fertőzött a repülőre. Akiknél repülés közben jelentkeznek az Ebola tünetei, elkülönítik a többiektől és a leszállás után kórházba viszik őket.

 Hőkamerával ellenőrzik a macedóniai Skopje repülőterére érkező utasok testhőmérsékletét azután, hogy csütörtökön Ebola miatt halt meg az országban egy brit férfi. Fotó: AFP / Robert Atanasovski

Nagy-Britannia azt is bejelentette, hogy fokozott ellenőrzést vezetnek be a londoni Heathrow és Gatwick repülőtereken, valamint a Londont Párizzsal összekötő Eurostar vonatok terminálján. Az Európai Unió jövő héten megvitatja a Nyugat-Afrikából beutazókkal szembeni óvintézkedések további szigorítását.

Több ország figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak Guineába, Sierra Leonéba és Libériába, a járvány által leginkább sújtott országokba. A térségből érkezők mindegyike tájékoztatót kap, melyben figyelmeztetik őket, hogy az Ebola három hetes lappangási ideje alatt rendszeresen mérjék lázukat és azonnal forduljanak orvoshoz, ha 38 fok fölé megy a testhőmérsékletük. Ha valakiről bebizonyosodik, hogy a vírussal fertőződött meg, akkor mindenkit elkülönítenek és megvizsgálnak, aki a beteggel közvetlen kapcsolatba került.

Több ország egészségügyi dolgozói is jelezték, hogy nem kapták meg az ajánlásokat tartalmazó dokumentumot, az Európai Unió ezért bejelentette, hogy szélesebb körben is terjeszteni fogják azt.

Európában igyekeznek anyagi forrásokat találni arra, hogy létrehozzanak egy evakuálásokra szolgáló légihidat. Az erről szóló tárgyalásokban Belgium, Dánia, Franciaország, Norvégia, Olaszország és Spanyolország képviselői vesznek részt. A Nyugat-Afrikában tevékenykedő orvosokat és ápolókat 48 órán belül olyan európai kórházakba viszik, melyek felkészültek a kór kezelésére, eddig nyolc beteget szállítottak el ilyen módon, többségében katonai repülőgépeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik