Nagyvilág

Veszélyben az ENSZ segélyprogramja

Több millió szíriai élete függ a nemzetközi szervezettől, amelynek több pénzre lenne szüksége.

Kiegészítő anyagi források híján az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) két hónapon belül le kell állítania a szíriai segélyprogramját – figyelmeztetett kedden Valerie Amos, a világszervezet humanitárius segítségnyújtásért felelős főtitkárhelyettese.

A főbiztos, aki szerint 11 millió embernek sürgős segítségre lenne szüksége Szíriában és a környező országokban, üdvözölte a nemzetközi közösség előző heti egymilliárd dolláros felajánlását, de hangsúlyozta, hogy több pénzre lenne szükségük. Hozzátette, hogy a szervezet már így is a fejadagok csökkentésére kényszerült, hogy minél több embert el tudjon látni élelemmel. Amos szerint a tél közeledtével még az eddigieknél is fontosabb lenne a rászorulók támogatása Szíriában és a szomszédos országokban, amelyekben szíriaiak milliói kerestek menedéket a harcok elől – írja az MTI. 

Amos arról emellett tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy szíriaiak tízezrei menekülnek Törökországba az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges fegyveres csoportosulás elől. A beszámoló szerint az utóbbi két hét során több mint 160 ezren lépték át a két ország közötti határt Aleppó tartomány felől. “Olyan nagy a félelem, hogy sokan az aláaknázott sávokon is keresztülvágnak, hogy menedéket találjanak” – mondta.

 
Fotó: AFP 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) eközben tudatta, hogy több mint hatmillió embernek lenne szüksége azonnali élelmiszersegélyre csak magában Szíriában. Ez a szám a tavaly júniusinál ötven százalékkal magasabb. “A FAO és a WFP 6,3 millióra becsüli a sürgős élelmiszersegélyre szorulók számát Szíriában” – olvasható a római székhelyű ENSZ-szervezet jelentésében.

A dokumentum szerint a közel-keleti ország 23 milliós lakosságának hatvan százaléka szegény, ez az arány 2010 óta megkétszereződött. Az érintettek közül minden második ember mélyszegénynek számít. A szegények számának emelkedéséhez a FAO szerint az is nagyban hozzájárul, hogy a gabonatermesztés például 40 százalékkal, a baromfitenyésztés pedig több mint 50 százalékkal esett vissza az országban tomboló polgárháború kezdete óta. “A leginkább sebezhető csoportok többé nem képesek megfelelő élelemhez jutni, sürgős segélyre van szükség” – írták a helyzetértékelésben.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már megközelítette a 200 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik