Nagyvilág

200 milliárdba kerül az Iszlám Állam elleni küzdelem

Az amerikai gépek eddig 4100 bevetést hajtottak végre Irakban és Szíriában.

Az amerikai haderő már 4100 légi bevetést hajtott végre Irakban és Szíriában augusztus 8-a óta, amikor megkezdte az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni műveleteit – közölte kedden az amerikai hadsereg egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

A forrás ugyanakkor rámutatott, hogy ez a szám magában foglalja a felderítő és légi üzemanyag-utántöltést biztosító repüléseket is. Így például a szeptember 27-ig terjedő időszakra vonatkozó adatok szerint az amerikai katonai gépek összesen 4100 felszállásából közel 1400 volt légi üzemanyag-utántöltést biztosító repülés – tette hozzá a tisztségviselő.

Öt arab ország, amely szeptember 23-a óta csatlakozott az IÁ ellen Washington által létrehozott nemzetközi katonai koalícióhoz, további mintegy 40 bevetést hajtott végre harci repülőgépeivel. Jordánia, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Katar harci gépeiről van szó, amelyek a Pentagon adatai szerint eddig 23-szor mértek csapást szíriai célpontokra. Szíriában az amerikaiak eddig 66 csapásmérő bevetést hajtottak végre.

 F-15E Strike Eagles
Fotó:Europress 

Ha az Iszlám Állam ellen indított hadművelet ebben az ütemben folyatódik, akkor az iraki és szíriai bevetések száma hamarosan meghaladja majd a Líbiában végrehajtott amerikai légi bevetések számát. 2011 áprilisától augusztus végéig az Egyesült Államok légi ereje 5300 bevetést hajtott végre a NATO által irányított líbiai hadjárat keretében.

Az IÁ elleni amerikai offenzíva, amelynek résztvevőihez az Irakba vezényelt, de a harcokban nem részt vevő 1600 katonát is hozzá kell számolni, szeptember 24-ig mintegy 780-930 millió dollárba (mintegy 190-228 milliárd forint) kerülhetett a Stratégiai és Költségvetési Becslések Központja (CSBA) elnevezésű független és nonprofit közpolitikai kutató intézet számítása szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik