Nagyvilág

Ma dől el Skócia sorsa

A skótok ma eldöntik, hogy akarnak-e Nagy-Britanniához tartozni, vagy sem. Reggel 8-kor nyitnak a szavazóhelyiségek.

Csütörtökön dönti el Skócia lakossága, hogy szűkebb hazája a 307 éves Nagy-Britannia tagja maradjon-e, vagy független országgá váljék. A referendum kimenetelét és az 1707 óta létező Nagy-Britannia sorsát nagy valószínűséggel az dönti el, hogy a mintegy 600 ezer bizonytalan, vagy preferenciáját titkoló szavazó közül hányan vesznek részt a referendumon, és merre szavaznak.

A szavazólapon az a kérdés szerepel majd, hogy “Független ország legyen-e Skócia?”. A szavazóknak az igen vagy a nem szó beikszelésével kell választ adniuk a kérdésre.

Péntek reggel lesz eredmény

A Skóciában élő tizenhat éven felüliek szavazhatnak, nekik vagy brit, vagy nemzetközösségi vagy valamely EU-tagállam állampolgárságával kell rendelkezniük. A legutolsó adatok szerint 4 millió 285 ezer 323 ember regisztrált előzetesen, hogy szavazhasson. Ez a 16 év feletti skóciai lakosság 97 százaléka – s így ez lesz a nemzet történetének legnépesebb választása. Mintegy 800 ezer ember regisztrált úgy, hogy voksát postai úton adja le, ezeknek csütörtök 21 óráig kell beérkezniük.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 8 órakor nyitnak és 23 órakor zárnak. A Reuters értesülése szerint nem tervezik a szavazóhelyiségek zárását követően közvélemény-kutatási adatok (exit poll) közzétételét. Részadatok – főként a nagyvárosokból – hajnali 3 órakor kezdhetnek beérkezni. Skócia egészére kiterjedően az eredmények péntek reggel válnak ismertté.

Obama az egységről twitterezett

Az amerikai elnök azt reméli, hogy Nagy-Britannia a skót függetlenségi népszavazást követően is egységes és erős marad.

Obama a Twitter közösségi oldalon küldött rövid üzenetében leszögezte, hogy “az Egyesült Királyság kivételes partnernek számít az Egyesült Államok számára, és olyan erőnek, amely a jóért küzd egy instabil világban”. Egyben reményének adott hangot, hogy az ország “erős, szilárd és egységes” marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik