Nagyvilág

Egy temetés után robbant az Ebola-járvány

Feltérképezték a vírus terjedését és azt is kimutatták, hogy lehet, hogy nem a legmegfelelőbb eszközökkel küzdenek a járvány ellen.

Egy népi gyógyító temetéséről indulhatott a mostani Ebola-járvány, ahol tizennégy asszony fertőződött meg – írja a New York Times. A szertartás május közepén volt Koinduban, egy guineai gyémántbányász-faluban, ahol december óta bukkanhattak fel Ebola-gyanús esetek, amelyeket a gyógyító próbált kezelni.

A helyi orvosok már korábban is gondoltak arra, hogy innen indulhatott ki a járvány, de amerikai genetikusok most egyértelmű bizonyítékát mutatták ki a temetés kulcsszerepének. Hetvennyolc Sierra Leone-i betegtől vettek mintát, az őket megfertőző vírust vizsgálták és minden esetben vissza tudták azt vezetni a temetés résztvevőinek megbetegedését okozó vírushoz.

Azt is kimutatták, hogy a halálos kórokozó jelentősen eltér a közép-afrikai Ebola-vírustól és a korábbi járványok okozóitól. Ez azért jelentős információ, mert a mostani kísérleti gyógyszerek a közép-afrikai víruson alapulnak, sőt a diagnosztikai eszközök sem biztos, hogy képesek időben kimutatni a mostani fertőzést.

A kutatás készítői közül öten maguk is az Ebola áldozatává váltak, köztük van Sheik Humarr Khan, Sierra Leone vezető szakértője a vérzéses láz területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik