Nagyvilág

Egymás mellett élnének, de még nem tudják, hogyan

A palesztin és az izraeli nagykövet is elmondta álláspontját a háborúról.

Az MTI Marie Antoinette Sedin budapesti palesztin nagykövettel készített interjút, aki elmondta, hogy a gázai véres konfliktusnak évtizedekre visszanyúló gyökerei vannak.

 MTI / Soós Lajos

A palesztin nép több mint hat évtizede szenved az izraeli megszállás miatt, mert korlátozzák őket szabad mozgásukban és a normális életvitelben, lezárták városaikat, elvették területeiket és lerombolták házaikat.

Sedin cáfolta az izraeli vádakat, melyek szerint a radikális Hamász civileket használ élő pajzsként. Szerinte az sem igaz, hogy az izraeliek támadás előtt felszólítanák az embereket, hogy hagyják el a célpontokat, egyébként sincs hová menekülniük.

A nagykövet hamisnak tekinti azt az állítást, hogy a konfliktusban Izrael az áldozat. A felelősség a megszállókat terheli – mondta, kitérve arra, hogy a béketárgyalások alatt Izrael még több palesztin földet foglalt el és még több telepet hozott létre.

Sedin elismerte, hogy a Hamásznak vannak olyan föld alatti alagútjai, melyeken keresztül Izrael elleni támadásokat hajt végre. Ő sem gondolja, hogy ezek törvényesek, de az önvédelmet szolgálják, és a blokád miatt sok árucikket is csak ezeken keresztül tudnak az övezetbe bevinni.

A budapesti palesztin nagykövet szerint a konfliktus gyökere a megszállás. Ha ezt Izrael befejezi, a két nép békében és méltóságban élhet együtt. A Hamász korábban elutasította ugyan Izrael állam elismerését, de elkötelezte magát a hosszú távú tűzszünet mellett és ha végleges megegyezés születik, azzal nekik is el kell ismerni Izraelt. A tartós tűzszünet előfeltételeként azt említette Sedin, hogy mielőbb fel kell oldani a Gázai övezet blokádját és biztosítani az ott élők szabad mozgását.

Az MTI Ilan Mort, Izrael budapesti nagykövetét is megkérdezte országa álláspontjáról.

 MTI / Szigetváry Zsolt

Elmondta, hogy a Hamász 2005 óta rakéták ezreit indította találomra Izrael ellen, rengeteg civil áldozatot szedve. Emellett alagutak tucatjait ásták, melyeken keresztül fegyvereseket juttattak a zsidó államba. Az alagutak megépítése dollármilliókba kerül, ezt a palesztinok életkörülményeinek javítására is fordíthatták volna – mondta Ilan Mor.

A nagykövet szerint Izrael gyűlöli a háborút, de nem fogadhatják el azt, hogy támadások érik az országot. Az, hogy ártatlan palesztinok válhatnak áldozattá, a Hamasz hibája. A szervezet gyakran lakóházakba, iskolákba, kórházakba rejtik fegyvereiket. Úgy véli, hogy a palesztinok többsége békét és normális életet akar, de ezt a Hamász akadályozza meg. Az övezetet akár egyfajta második Szingapúrként modernizálhatták volna, de a Hamász miatt középkori szinten rekedt a társadalom.

Ilan Mor azt mondta, hogy Izrael minden alkalommal beleegyezett a tűzszünetbe, de a Hamász mindig megszegi azt. Elismeri, hogy a történtek miatt Izrael népszerűtlen a világban, de úgy véli, sokan kettős mércét alkalmaznak, amikor gyakran hallgatnak arról, hogy a muszlimok ölik egymást vagy a keresztényeket.

A nagykövet elmondta, hogy szeretnének békében élni a palesztinokkal és szívesen segítenének Gáza fejlesztésében is, de ehhez a rendet fenntartani képes palesztin hatalomnak kell működnie. Kiállnak a kétállamos megoldás mellett, de a megegyezéshez kompromisszumot kell kötni – jelentette ki az izraeli diplomata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik