Nagyvilág

Az Iszlám Állam egyre nagyobb veszélyt jelent Kurdisztánra

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet által elüldözött jazidik közül már csak ezren vannak a külvilágtól elzárt Sindzsár-hegységben az ENSZ csütörtöki közlése szerint, de közben az iszlamisták újabb frontot próbálnak nyitni a kurdokkal szemben Irak északi részén.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a világszervezet iraki missziója (UNAMI) arról számolt be, hogy az elmúlt napokban mintegy 80 ezer embernek sikerült elhagynia a Szindzsár-hegységet, ahova augusztus elején menekültek elsősorban a jazidi vallási kisebbség tagjai az őket legyilkolni akaró IÁ elől. Ezzel csütörtökre már csak mintegy ezren maradtak a külvilágtól elzárt helyen.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök bejelentette, hogy országa kétezer jazidi menekültet fogadott be, és médiajelentések szerint egy további 16 ezer jazidi elszállásolására alkalmas tábort létesítenek a török hatóságok a határnál.

Az Iszlám Állam fegyveresei elől az elmúlt hetekben több tízezer ember, köztük a kurd nyelven beszélő, de önálló vallást követő jazidik, valamint rengeteg keresztény menekült el Irak északi részén, miután a szélsőséges szervezet halállal fenyegeti más vallások követőit.

(Olvassa el portrénkat az Iszlám Állam vezetőjéről)

Az IÁ a Reuters brit hírügynökség biztonsági forrásai szerint csütörtökön új frontot próbált nyitni a kurd önvédelmi erők, a pesmergák elleni harcában, és a szervezet fegyveresei körbevették a Bagdadtól 122 kilométerre északra fekvő Kara Tappa települést.

Az IÁ, amely június óta jelentős területeket foglalt el Irak nyugati és északi – javarészt szunniták lakta – részén, immár egyre komolyabb fenyegetést jelent az iraki Kurdisztán autonóm tartományra, amely eddig a béke és a stabilitás szigete volt a hosszú ideje vallási erőszak sújtotta országban.

Szintén összecsapásokról érkeztek jelentések a Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsából, amely már január óta az IÁ kezén van. A hadsereg és az iszlamisták közti tűzharcban legalább négy gyerek, egy nő és tíz fegyveres életét vesztette, további négy gyerek pedig megsebesült.

Az Egyesült Államok csütörtökön is folytatta légicsapásait az IÁ ellen, amelyeket egy héttel ezelőtt a civilek és a menekültek védelmében engedélyezett Barack Obama elnök. Amerikai katonai tisztviselők szerint a támadások jelentős szerepet játszottak abban, hogy a jazidiak és más menekültek nem váltak az IÁ áldozatává, bár magát a szervezetet nem tudták számottevően meggyengíteni.

A Szindzsár-hegységbe menekültek helyzetének javulása ellenére az ENSZ szerdán harmadik – azaz a legmagasabb – fokozatú humanitárius katasztrófának minősítette az iraki helyzetet, és további segélyeket ígért az ország lakosságának. A világszervezet becslései szerint másfél millió iraki menekült el otthonából június óta az IÁ offenzívája miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik