Nagyvilág

Kevés az esély, az amerikai mentőakcióra a Szindzsár-hegységben

A térségbe üldözött jazidi kisebbség helyzete ugyan elkeserítő, de az amerikai felderítőcsapat szerint jobb, mint először gondolták.

Mintegy húsz amerikai katona felderítő tevékenységet végzett szerdán az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei által ostromlott észak-iraki Szindzsár térségében, hogy felmérje a dzsihadisták előretörése miatt ott rekedt jazidi lakosok kimenekítésének esélyeit. Az amerikai védelmi minisztérium ezt követően bejelentette: a helyszínen tapasztaltak nyomán jóval kisebb lett a valószínűsége, hogy katonai mentőműveletbe kell kezdeni.

Misszió teljesítve

Hírügynökségi jelentések szerint az amerikai hadsereg különleges egységéhez tartozó osztag tartott szemlét tartott a térségben, hogy tanulmányozza az ott rekedtek kimenekítésének lehetőségeit. Nem sokkal később már azt is közölték, hogy a csoport teljesítette misszióját, és visszatért a kurdisztáni Erbílbe.

Szerdán John Kerry amerikai külügyminiszter is utalt arra, hogy az Egyesült Államok a többi között célul tűzte ki az észak-iraki Szindzsár-hegységben rekedt – éhínség és ivóvízhiány miatt szenvedők – megsegítését. Arról is beszélt, hogy Washington tanulmányozza annak lehetőségét, hogyan menekítsék ki őket.

Chuck Hagel védelmi miniszter viszont a felderítő missziót követően azt mondta, csökkent a valószínűsége annak, hogy az evakuálást célzó műveletre sor kerül. Kifejtette, hogy a korábban gondoltnál jóval kisebb (néhány ezres, nem pedig tízezres) a hegységben rekedtek száma, mert az iszlamisták elleni légicsapásoknak köszönhetően sokan el tudtak menekülni. Könnyítettek a bujkálók helyzetén a levegőből ledobott élelmiszer- és ivóvízsegélyek is, és Hagel szerint egészségi állapotuk is jobb, mint a korábbi beszámolók alapján megállapítani lehetett.

Nem harcoló alakulatok érkeztek

A nap folyamán – korábban – 130 amerikai tengerészgyalogos is érkezett Irakba. A várhatóan egy hétig maradó katonáknak a humanitárius helyzet felmérése a feladatuk. Chuck Hagel hangsúlyozta, hogy nem harcoló alakulatról van szó.

Az ENSZ és több emberi jogi szervezet arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen cselekedjen az iszlám szélsőségesek által üldözött jazidi kisebbség elleni népirtás megakadályozása érdekében. Az üldözöttek közül sokan a Szindzsár-hegységben kerestek menedéket, sokan viszont onnan is elmenekülnek: akár 35 ezer is lehet azoknak a száma, akik az utóbbi három napban Szindzsárból Szírián keresztül Dohuk autonóm kurd tartományba menekültek – jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Korábbi jelentések szerint a menekültek kimerültek és kiszáradás fenyegeti őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik