Nagyvilág

Mi Izrael valódi célja Gázában?

Gazai-ovezet(210x140).jpg (gázai övezet, )
Gazai-ovezet(210x140).jpg (gázai övezet, )

A Daily Beast érdekes riportot közölt Izrael terveiről a gázai offenzíva kapcsán. Eszerint az izraeli kormányzat nem tervezi a Hamasz felszámolását és ellentétben a kormányzati retorikával, egészen visszafogottak a tervei.

A cikk főbb következtetései:

  • Ellentétben az izraeli miniszterelnök, Benjámin Nethanjahú nyilatkozataival, Izrael nem akarja a Hamaszt megbuktatni.
  • Nem is a Hamasz rakétagyárai, hanem az alagutak az elsődleges célpontok.
  • A Hamaszt azért nem akarják bedönteni, mert attól tartanak, az utána következő szervezet még szélsőségesebb lesz.
  • Ebből kifolyólag az izraeli kormányzat kényszerpályán mozog.

Az Izraelben tudósító újságíró három, a cikkben magas rangú izraeli tisztként megnevezett forrásokból úgy értesült, hogy bár Netanjáhú miniszterelnök nyilatkozataiban az al-Káidához és az iraki Semszhez hasonlította a Hamaszt, jelenleg nincs tervben a szervezet felszámolása. Az Izraeli Védelmi Erők célkeresztjében jelenleg a Gázai övezetben futó alagutak szerepelnek, melyek behatolnak Izrael területére is, gyakran polgári épületekből (kórházak, iskolák, mecsetek) indulva.

Fotó: MTI/AP 

A riporterek egyik forrása szerint, Izrael belemenne, hogy a Hamasz megtartsa a maradék rakétáit, ha befejezhetné az alagutak felszámolását, Egyiptom pedig belemenne, hogy fokozottabban ellenőrizze a Gázai Övezetbe érkező vasbeton és acél szállítmányokat (és persze a rakétagyártáshoz szükséges eszközöket), azt megakadályozandó, hogy az alagutakat újjá tudja építeni a terrorszervezet és újabb, nagyobb hatótávolságú rakétákat építsen.

Úgy tűnik, hogy a háborús retorikával ellentétben (szinte minden nap hallani Izraelben a Hamasz felszámolásának tervéről szóló nyilatkozatokat), ugyanaz a forgatókönyv fog érvényesülni, mint a 2008-2009-es Öntött Ólom hadművelet során. Akkor az izraeli hadsereg leállította a Hamasz vezérkarának a támadását, akik a Shifa kórház alatti bunkerben várták a végső összecsapást. A 2012-es rövid légi adok-kapok is úgy ért véget, hogy a Hamasz politikai hegemóniája érintetlen maradt az övezetben. A tűzszüneti szerződés, valamint az a megállapodás Izrael és az Egyesült Államok között, hogy együttműködve ellenőrzik a Gázába érkező fegyverszállítmányokat, kudarcot vallott. Nem sikerült kihúzni a Hamasz méregfogát.

Ha tudni akarja, mi miért történik Gázában, ide kattintson!

Ahogyan az elmúlt egy hónapban kiderült, a Hamasznak sikerült fejlesztenie házilag barkácsolt rakétáinak a hatótávolságát a legutóbbi háború óta, annak dacára, hogy a rafahi, egyiptomi határátkelő egy éve zárva van.

Izraelnek az a problémája, hogy nincs igazán jó megoldás. Több magas rangú amerikai tiszt szerint, hogy bár a Hamasz rossz a palesztinoknak és Izraelnek is, mégsem a legrosszabb lehetőség.

Michael Flynn az Amerikai Egyesült Államok tábornoka és az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség leköszönő igazgatója szerint:

„Ha a Hamasz megsemmisülne és eltűnne, nagy a valószínűsége, hogy valami sokkal rosszabbal találnánk szembe magunkat. Egy sokkal rosszabb szervezettel, melyet a helyi ökoszisztéma termelne ki. Valamivel, ami hasonló az ISIS-hez.” 

A legjobb eredménye a jelenlegi offenzívának az lenne, ha a Hamasz elfogadná Izraelnek azt a követelését, hogy hagyjanak fel a fegyveres harccal, de megmaradnának, mint szervezet, kihúzott méregfoggal.

„Azonban, ha a Hamasz nem hajlik, akkor törik” – mondja Aaron David Miller volt Közel-Keleti közvetítő, jelenleg a Wilson Center munkatársa.

„Reform vagy rendszerváltás, ez a központi kérdés. Egy törvény nélküli Gáza egy olyan szervezet kezében, mint az ISIS vagy az Iszlám Dzsihád rosszabb bárminél, amink jelenleg van, vagy amit a konfliktusból örökölni fogunk.”

Miller szerint az a probléma Nethanjáhú stratégiájával, hogy sosem lesz képes befejezni a háborút, ahogyan szeretné. Annak az esélye, hogy a Hamasz kapitulál igen csekély, azt pedig a fent vázolt okok miatt nem engedheti meg magának, hogy elpusztítsa a vezetőségét.

„Jelenleg Bibi [Benjámín Netanjáhú] beragadt. Nincs válasza arra kérdésre, hogyan tudná győzelemként eladni az izraeli közvélemény és a világ számára a jelenlegi offenzívát, olyan győzelemként, melyről rengeteget beszélt már a sajtóban. Pontosan tisztában van ennek a rizikójával, jelenleg kiutat keres. Az a probléma, hogy nem talál.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik