Nagyvilág

Csak két óráig élt a tűzszünet

A Hamász és Izrael is megsértette péntek délelőtt az éjjel meghirdetett hetvenkét órás fegyvernyugvást.

Két órával a meghirdetett időpont után ismét megszólaltak Izraelben a légvédelmi szirénák, a Gázai övezetből szomszédos izraeli területeket lőttek – írja az MTI.

Később heves tűzharc kezdődött az övezet déli részén Rafahnál, a palesztin források arról számoltak be, hogy az izraeli ágyútűznek négy halálos és húsz sebesült áldozata van. Más palesztin médiaértesülések szerint tíz a palesztin halottak száma, és legalább ötven sebesült került gázai kórházakba a rafahi harcok következtében, amelyek jelenleg is tartanak. Más források szerint több mint húsz a halottak száma.

Az izraeli hadsereg közlése szerint egy alagútból Rafahnál a Hamász palesztin szervezet fegyveresei támadtak az izraeli katonákra, noha a fegyverszünet feltételeként a palesztinok elfogadták, hogy Izrael tovább folytathatja az alagutak felszámolását. Az izraeli hadsereg ágyútűzzel válaszolt a fegyveresek támadására, amit a palesztin szervezet a tízes tévécsatorna szakértője szerint úgy értelmezett, hogy Izrael szegte meg a tűzszünetet, ezért mindkét fél a másikat vádolja a fegyvernyugvás megszakadásáért.

Az egyiptomiak közölték, hogy egyelőre nem fogadják a delegációkat a hosszú távú tűzszünetről szóló tárgyalásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik