Nagyvilág

Lemondott a bolgár kormányfő

Az országban a belpolitikai válság mellett a bankrendszer is omladozik.

Korábbi bejelentéséhez híven lemondott szerdán Plamen Oresarszki bolgár kormányfő, megnyitva az utat egy ügyvezető kormány felállítása és az előre hozott választások lebonyolítása előtt. A belpolitikai válság mellett a bankrendszer problémáival küzdő Bulgária elnöke, Roszen Plevneliev már korábban bejelentette, hogy augusztus 6-án feloszlatja a törvényhozást, és ügyvivő kormányt nevez ki.

Arról a parlamenti párok már ezt megelőzően megállapodtak, hogy október 5-én előre hozott választásokat tartanak az országban, miután a már eddig is kisebbségben kormányzó szocialisták rendkívül gyenge eredményt értek el az európai parlamenti választásokon. Várakozások szerint a parlament már csütörtökön elfogadja a kormány lemondását.

A májusi voksoláson a baloldali-liberális Bolgár Szocialista Párt (BSZP) 18,9 százalékot szerzett, jóval lemaradva a legfőbb jobboldali ellenzéki erőtől, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párttól, amely 30,4 százalékkal az első lett. A szocialisták koalíciós partnere, a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) 17,2 százalékos eredményt ért el.

A voksolást követően mind a DPSZ, mind a GERB előre hozott választások kiírását követelte, amibe a szocialisták végül június közepén egyeztek bele.

Alig több mint két év alatt ez már a második előre hozott választás lesz az Európai Unió legszegényebb tagországában, ahol az utóbbi időben számos kormányellenes tömegtüntetést tartottak, a mindössze egy évvel ezelőtt beiktatott Oresarszki-kabinet ellen pedig öt – sikertelen – bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a parlamentben.

A kormány kihívásait tovább tetézte, hogy csődeljárás indult a mérlegfőösszeg alapján Bulgária negyedik legnagyobb kereskedelmi bankjának számító Corpbank ellen. A Corpbank helyzete a múlt hónapban rendült meg, miután a betétesek megrohanták a fiókjait, hogy felvegyék megtakarításaikat, és a bolgár központi bank felügyelet alá vonta a pénzintézetet.

A jegybank szerint ráadásul fontos dokumentumok tűntek el – valószínűleg megsemmisítették őket – a Corpbank által kihelyezett, 1,8 milliárd euró (több mint 550 milliárd forint) összértékű kölcsönökről, amelyek nagy része a bank főrészvényeséhez, Cvetan Vaszilevhez köthető pártok vettek föl.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik