Gazdaság

Pankbánik: megrohanták a pénzintézetet a betétesek

A bolgár sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy a KTB-nek nincsenek rendben a pénzügyei. Ennyi elég volt a pánikhoz.

A bolgár központi bank felügyelet alá vonta a balkáni ország negyedik legnagyobb bankját, a Corpbankot, miután a pénzintézet fiókjait pénteken megrohanták a betétesek – adta hírül az MTI.

A hivatalos nevén Társasági Kereskedelmi Bank (bolgár rövidítéssel KTB) fiókjai előtt hosszú sorok alakultak ki azután, hogy a sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint a banknak nincsenek rendben a pénzügyei.

A KTB később közölte: likviditásszűke miatt leállított minden kifizetést. A bank többségi tulajdonosa egy bolgár privát befektetési társaság, a Bromak. Bő 30 százalékos tulajdonrésze van Ománnak és 9 százalék az orosz VTB banknak.
A bolgár jegybank kormányzója, Iván Iszkrov közölte, átmenetileg felfüggesztették a részvényesek jogait, a központi bank három hónapra átvette az irányítást a KTB fölött. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bank nincs csődhelyzetben, és nyugalomra intette a betéteseket. Hozzátette, hogy a KTB helyzete nem érinti a többi bulgáriai kereskedelmi bankot.

Bulgáriában 29 kereskedelmi banknak vannak fiókjai, a bankrendszer nagyjából háromnegyede külföldi kézben van. A legnagyobb szereplők között az olasz Unicredit, az osztrák Raiffeisen és görög bankok mellett ott van a magyar OTP is, amely az egyik legnagyobb bolgár bank, a DSK tulajdonosa.

A jegybanki felügyelet alá vont KTB bank részvényeit fölfüggesztették a szófiai tőzsdén. A bolgár államcsőd esetére kötött biztosítási csereügyletek (credit default swap, CDS) középárfolyama öthavi csúcsra, 120 pontra emelkedett.

Bulgáriában a törvény értelmében az állam garantálja a 100 ezer euró (30 millió forint) alatti bankbetéteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik