Nagyvilág

Bulgária készen áll Schengenre

Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, ezért mielőbb fel kellene venni az övezetbe – közölte a Budapesten tartoózkodó bolgár alelnök.

Margarita Popova kiemelte: országa nagyra értékeli, hogy Magyarország támogatja Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. Úgy látja, országa teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket az unió meghatározott, és schengeni tagállamként részt kellene vennie azokon a tárgyalásokon, amelyeket a rendszer modernizációjáról folytatnak. Ennek hiányában előfordulhat, hogy a részt vevő tagállamok új kritériumokat írnak elő, és ebbe Bulgária nem szólhat bele, pedig már így is védi az EU külső határait – mutatott rá. A téma azért különösen fontos, mert a schengeni övezethez tartozó országok között nincs határellenőrzés.

A bolgár alelnök hangsúlyozta: gyors megoldást kell találni a helyzetre, mivel Bulgária “megbízható keleti kapuja” az uniónak, így az EU-nak is érdekében áll, hogy felvegye a schengeni övezetbe. Gyakran érvelnek úgy a tagállamok, hogy ehhez bizalom kell, és Bulgária keményen dolgozik e bizalom elnyeréséért – mondta.

Margarita Popova beszélt arról is, hogy mivel jelentős magyar és bolgár kisebbség él Ukrajnában, budapesti megbeszélésein téma volt a jelenlegi ukrán válság is. Ukrajnában nagy a megosztottság, és kérdéses, hogy ki képes egyesíteni az ukrán népet, a helyzetet nagyon óvatosan kell kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik