Nagyvilág

A szeparatisták tűzszünetért hajlandóak együttműködni

Ha lesz megállapodás, engedik vizsgálni a lelőtt maláj utasszállító roncsait.

A szakadárok egyik vezetője, Andrij Purhin bejelentette, hogy készek garantálni a roncsokat vizsgáló külföldi szakértők biztonságát, amennyiben Ukrajna aláír egy azonnali tűzszünetről szóló megállapodást. Sürgette Kijevet, hogy a lehető leggyorsabban szülessen meg az egyezmény.

A bejelentés minden bizonnyal az Oroszországra nehezedő jelentős nemzetközi nyomás eredménye: az érintett országok és a nyugat egyre követeli a nemzetközi vizsgálathoz szükséges feltételek megteremtését.

Ellentmondásosak az információk a gépnél talált holttestekkel kapcsolatban: tegnap arról szóltak a hírek, hogy a szeparatisták teherautókra helyezték és ismeretlen helyre vitték az áldozatokat, ám a legfrissebb információ szerint – az ukrán kormány és az oroszbarát szakadárok előzetes megállapodása alapján – az ukrán hatóságok szállíthatják el a helyszínről a lezuhant utasszállító áldozatainak holttesteit.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap közölte, hogy az előzetes megegyezés lehetővé teszi az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak és a nemzetközi megfigyelőknek, hogy speciális hűtővagonokban biztonságos helyre vigyék az halottakat. Azt nem árulta el, hova szállítják el az áldozatok testi maradványait.


Fotó: MTI/EPA/Anasztaszja Vlaszova

A katasztrófavédelem egyik szóvivője azt mondta, hogy az ukrán mentőszolgálat helyszínre kirendelt 380 munkatársa eddig 196 holttestet talált meg. A munkálatokban egy búvár is részt vesz, aki egy közeli tavat kutat át. A keresést az eredeti 25 négyzetkilométernyi területről 34 négyzetkilométernyire terjesztették ki, ebből már 32 négyzetkilométert fésültek át. A katasztrófavédelem továbbra is arra panaszkodik, hogy a fegyveres szakadárok jelenléte megnehezíti a mentési munkálatokat.

Közben viszont a “donyecki népköztársaság kormányfője”, Olekszandr Borodaj közleményt adott ki, amelyben arra kéri Dmitrij Medvegyev orosz kormányfőt, hogy küldjön Oroszországból szakembereket – katonákat, bűnügyi nyomozókat, igazságügyi kórboncnokokat – a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására. A kérést azzal indokolta, hogy a “népköztársaságnak” nincs elegendő szakértője a vizsgálatok elvégzésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik