Nagyvilág

Maláj gép: sokkoló, amit a holttestekkel tesznek

Ukrajna terroristáknak nyilváníttatná a szakadárokat, Hollandiát sokkolja a holttestekkel való bánásmód.

Mint ismert, csütörtökön délután Ukrajnában, az orosz határ közelében lezuhant a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata 295 emberrel a fedélzetén. Minden jel arra utal, hogy a polgári utasszállító gépet lelőtték. A Boeing-777-es Ukrajna szakadárok uralta donyecki régiójában zuhant le. A szeparatisták egyik parancsnoka el is dicsekedett a lelőtt géppel, majd igyekezett eltüntetni internetes bejegyzéseit erről. Cikkünk folyamatosan frissül, kövesse a legfrisseb híreket a témában.

Fontosabb hírek az előző két napról:

  • Az ukrán biztonsági szolgálat közölt egy lehallgatott beszélgetést, ami állításuk szerint arról szól, hogy egy szakadár az orosz hírszerzésnek számol be arról, hogy lelőtték a gépet.
  • Az ukrán belügyminisztérium tudomása szerint fosztogatók járnak a roncsok körül.
  • A szakadárok már tagadják, hogy rendelkeztek volna a gép lelövéséhez szükséges eszközökkel.
  • A légitársaságok elkerülik Ukrajna területét.
  • Nem kell látnia a célpontot annak, aki le akar lőni egy tíz kilométer magasan repülő gépet – mondta a biztonságpolitikai szakértő a Hír24 híradójában.
  • Őket gyászolja a világ – vakációzni induló hétköznapi családok, egy virágárus pár, ismert étteremtulajdonosok és egy szenátor.

20:45 Többet várnak Putyintól

Az orosz elnöknek ez az utolsó esélye, hogy megmutassa, valóban segíteni akarja a kelet-ukrajnai repülőgép-szerencsétlenségben elhunytak holttesteinek visszaszolgáltatását. Ezt a holland miniszterelnök mondta, miután “rendkívül intenzív” beszélgetést folytatott telefonon az orosz államfővel. Mark Rutte hozzátette: Németország, Nagy-Britannia és Ausztrália vezetői is osztják a véleményét.

“Sokkoltak azok a képek, amelyek a tragédia helyszínén tapasztalható végtelen tiszteletlenségről árulkodtak” – mondta a kormányfő azokra az állításokra utalva, amelyek szerint a szerencsétlenül járt Malaysia Airlines repülőgép utasainak oszladozó holttestei borítják be a katasztrófa környékén lévő búzamezőket, az oroszbarát szakadárok pedig átkutatják az áldozatok személyes holmiját, egyik helyről a másikra szállítják az élettelen testeket.

David Cameron brit miniszterelnök, valamint holland és ausztrál kollégája megegyeztek abban, hogy Putyinnak aktívan együtt kellene működnie a nemzetközi közösséggel, és fel kellene használnia az oroszbarát ukrán szeparatisták felett gyakorolt befolyását arra, hogy engedélyezzék a baleset helyszínéhez való hozzáférést – közölte a brit miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője is.

A brit és a holland kormányfő meggyőződése, hogy az Európai Uniónak felül kellene vizsgálnia Oroszországhoz fűződő viszonyát, mivel minden valószínűség szerint oroszbarát szakadárok lőtték le az utasszállítót. Philip Hammond brit külügyminiszter szombaton azt mondta: az oroszok részéről elégtelen támogatást kapnak és nem látják azt sem, hogy Oroszország hatékonyan használná fel a szeparatisták feletti befolyását a helyszín megnyitására.

19:21 Kijev: Ezek terroristák!

Ukrajna nemzetközi jogi kereseteket készít elő, hogy nyilvánítsák világszerte terrorszervezetekké a donyecki és a luhanszki szakadárok úgynevezett “népköztársaságait” – közölte Petro Porosenko ukrán elnök, amikor Kijevben fogadta holland külügyminisztert. Frans Timmermans azt hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságúnak tartja az elhunytak hazaszállítását. “A családok várják, hogy eltemethessék áldozatul esett hozzátartozóikat (…) Sokkoltak bennünket azok a hírek, amelyek szerint a holttesteket állítólag egyik helyről a másikra szállítják”. A hollandokat feldühítette az, amit erről hallottak – tette hozzá.    

“Amint kezünkben lesznek a bizonyítékok, nem állunk meg addig, amíg a bűnösök bíróság elé nem állnak. Nemcsak azoknak kell felelniük a törvény előtt, akik a rakétát kilőtték, hanem azoknak is, akik ezt lehetővé tették. A nemzetközi közösségnek egyesülnie kell ennek elérése érdekében. (…) az utasszállító gép katasztrófája kinyitotta Európa szemét arra, ami Ukrajnában folyik”. Hollandia mostantól aktívan közreműködik abban, hogy az Európai Unió határozottabb lépéseket tegyen – ígérte a külügyminiszter.

16:51 Ukrajna szerint bizonyítható, hogy oroszok lőtték le a gépet

Az ukrán biztonsági szolgálat szerint oroszok működtették a rakétarendszert, amellyel lelőtték a repülőgépet. Közben zajlik az információs háború – a hírekben, de még a Wikipédián is.

Orosz állampolgárok működtették azt a rakétarendszert, amely a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal – állította szombaton Vitalij Najda, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének egyik vezetője.

Najda egy kijevi sajtótájékoztatón azt mondta, Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 (nyugati kódnevén SA-11) föld-levegő rakétarendszer és egy három fős kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére. “Súlyos bizonyítékkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy ezt a terrorcselekményt Oroszország segítségével követték el. Pontosan tudjuk, hogy a rendszert kezelő személyzet orosz állampolgárokból állt” – mondta az SZBU illetékese.

Najda felszólította Moszkvát, fedje fel az érintett három állampolgár kilétét, hogy az ukrán hatóságok kihallgathassák őket. Hozzátette, hogy a három szóban forgó rakétarendszert már visszaszállították Oroszországba.
Képeket mutatott az újságíróknak, amelyeken ezek a fegyverek különböző helyeken láthatók.

Fotó: Europress Fotóügynökség

16:23 Már a Wikipédián is hadakoznak

Az orosz állami televízió IP-címéről valaki egy időre megváltoztatta a maláj repülőgépről szóló Wikipedia-szócikket. Az eredeti bejegyzés szerint a donyecki köztársaság terroristái lőtték le a gépet, majd a változtatás után már az szerepelt a szócikkben, hogy ukrán katonák voltak az elkövetők.

15:20 Putyin és Merkel egy véleményen

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetértett abban, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetre (ICAO) kellene bízni egy nemzetközi és független vizsgálat vezetését a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj gép ügyében – közölte szombaton a német kormány.
Merkel és Putyin telefonon egyeztetett egymással; egyetértésre jutottak arról, a nemzetközi és független bizottságnak gyorsan el kell jutnia a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére a katasztrófa körülményeinek felderítésére, és a károk felmérésére.

A Kreml ugyancsak beszámolt a beszélgetésről, és hangsúlyozta, hogy “mindkét fél ragaszkodik az objektív és szigorú vizsgálathoz”. Mint az orosz fél hozzátette, a német kancellár pozitív fejleménynek tartotta, hogy Oroszország kész küldötteket delegálni a vizsgálóbizottságba.

Putyin és Merkel arról is megegyezett, hogy szükség van az EBESZ, Oroszország és Ukrajna diplomatáiból álló “kontaktcsoport” mielőbbi összehívására a tűzszünet megkötése érdekében. Merkel emellett ismét felszólította az orosz elnököt, hogy használja fel az oroszbarát szeparatistákra gyakorolt befolyását a fegyvernyugvás elérésére.


Fotó: Europress Fotóügynökség

14.42 Az EBESZ-megfigyelőket sokkolta a látvány

Szombaton először feltartóztatták a lezuhant maláj utasszállító becsapódásának helyszínén az EBESZ megfigyelőit a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok, de később beengedték őket a roncsokkal borított területre – jelentette a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva

A dni.ru szerint az EBESZ szakembereit sokkolták a katasztrófa helyszínén látottak.

A kijevi hatóságok korábban azzal vádolták meg a felkelőket, hogy akadályozzák a gép lezuhanásának kivizsgálását, és megsemmisítik a helyszíni bizonyítékokat.

A helyszín biztosítását és átvizsgálását – amellett, hogy a gép a szakadárok által ellenőrzött területre zuhant – nehezíti, hogy annak roncsai, illetve az utasok holttestei egy több négyzetkilométeres területen szóródtak szét. 

13.50 Teherautókra dobálják a holttesteket

Szemtanúk, illetve a Donyeck megyei közigazgatás közlése szerint a Boeing 777-es utasainak holttesteivel borított területet a Moszkva-barát szakadár fegyveresek hermetikusan bekerítették, és ponyvás járművekre dobálják a tragédia áldozatainak maradványait, és ismeretlen helyre szállítják. A helyszínre egy másik teherautó-konvoj is megérkezett, amelyekre megkezdték a gép roncsainak felrakodását.

A donyecki önkormányzat közölte, hogy szombat délig legkevesebb 38 holttestet szállítottak el az úgynevezett Donyecki Népköztársaság „illetékesei” a kelet-ukrajnai iparváros egyik kórházának hullaházába. Ott egy jellegzetes moszkvai orosz akcentussal beszélő, magukat patológusoknak nevező orvoscsoport közölte, hogy felsőbb utasításra ők fogják elvégezni a boncolást és a személyazonosításhoz szükséges DNS-minták begyűjtését.

A ma reggeli adatok szerint a felderítő csapatok a maláj utasszállító lezuhanásának mintegy 18 négyzetkilométeres körzetében eddig 186 holttestet találtak meg. A kutatást nehezíti, hogy a közelben egy kiterjedt víztározó is található, amelyet búvárok bevonásával lehet csak átfésülni.

11.56 A szeparatisták eltüntetik a nyomokat?

Mind a két tragikus sorsú maláj gépet pont elkerülte

A kijevi kormány szerint a kelet-ukrajnai szakadárok igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához – írja az MTI.

A kabinet közleményében azt állította, hogy a szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. “Ott erős orosz akcentussal beszélő szakértők közölték, hogy ők végzik el a boncolást” – áll a közleményben. A kormány azzal is megvádolta a szakadárokat, hogy “olyan nagy méretű járműveket próbálnak szerezni, amelyeken a repülőgép roncsait orosz területre szállíthatják”.

11.40

Gyilkosok: ezzel az – orosz szakadárokat ábrázoló – címlappal jelent meg holland De Telegraaf mai száma.


Fotó: Matina Stevis/Twitter

 

11.31

Ellentmondásos információk érkeznek a helyszín vizsgálatáról. A BBC orosz nyelvű híradása szerint a szeparatisták nem engedték dolgozni az EBESZ szakembereit: a roncsok vizsgálatát fegyveres – és egyes információk szerint részeg – szakadárok akadályozták meg. Korábban a felkelők beleegyeztek egy úgynevezett biztonsági zóna kialakításába (a lezuhant gép maradványainak 20 km-es körzetében).

11.07

Megállapodás született arról, hogy a lelőtt maláj gép áldozatait Mariupolba szállítják – írja a Kyivpost. A donecki területen fekvő 500 ezres város az ukrán kormány irányítása alatt van. A hírt a szakadárok egyik vezetője, Andrij Purhin közölte az Interfax hírügynökséggel.

10.40 A Kolozsváron tanuló áldozatokra emlékeztek

AIDS-szakértők, vakációzó családok, ismert étteremtulajdonosok és egy szenátor

A kolozsvári orvosi egyetem udvarán mintegy százan emlékeztek pénteken este a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj repülőgép két kolozsvári diák áldozatára – írja az MTI a Mediafaxra hivatkozva.

A kolozsvári orvosi egyetem két diákja egy ausztráliai orvosi kongresszusra tartott a lelőtt maláj utasszállítón. A román és kanadai állampolgárságú fiatalember és német állampolgárságú barátnője az egyetem másodéves hallgatói voltak. Az egyetem udvarán diáktársaik, tanáraik, és a fiatalember rokonai emlékeztek virágokkal, fényképekkel, gyertyákkal az áldozatokra. A két diák emlékére pénteken gyászlobogót tűztek ki az egyetem épületeire.

A szerencsétlenség román áldozatának a névtelenséget kérő családja Kolozsvárról vándorolt ki Kanadába. A 24 éves fiatalember tanulni tért vissza szülővárosába. A második egyetemét végző hallgató az egyetem szenátusának a diákképviselője volt.

10.32

Egy 62 főből álló szakértői csoportot küldött Ukrajnába a maláj kormány, hogy az utasszállító lelövésének körülményeit vizsgálják. A többségében közlekedésbiztonsági szakértőkből álló csoport feladata, hogy kiderítse a katasztrófa pontos körülményeit. Az még nem tisztázott, hogy lesz-e lehetősége a maláj delegációnak a roncsok megvizsgálására.

10.25

Anatolij Antonov, az orosz védelmi miniszter helyettese szerint a nyugat már hónapok óta „információs háborút” visel Moszkva ellen. Szerinte a maláj gép katasztrófája után is ez látható: egyesek mindenféle hivatalos vizsgálati eredmény nélkül kinyilvánítják, hogy biztosan a szeparatisták lőtték le a járatot, akiket pedig az orosz kormány támogat.

Antonov szerint sajnálatos, hogy a nyugati vezetők nem azon törik a fejüket, hogyan lehetne kiutat találni a válságból, hanem éppen azon dolgoznak, hogy minél jobban elmérgesedjen a helyzet.

10.03 Emberek kezdtek hullani az égből – megrázó (18+) videó a tragédia helyszínéről

A VICE News felvételein Grabovót és a környékbeli ukrán településeket láthatjuk, ahol a helyi lakosok mutatják meg a riportereknek a katasztrófa helyszínét. Sokkoló képek, csak erős idegzetűeknek.

 

9.50

Az Európai Biztonság és Együttműködés Szervezete  közölte, az orosz lázadó szeparatisták beleegyeztek egy úgynevezett biztonsági zóna kialakításába (a lezuhant gép maradványainak 20 km-es körzetében). Az egyeztetés videókonferencián zajlott az EBESZ, az ukrán és orosz hatóságok, valamint a lázadók képviselői között zajlott. A szeparatisták utólag azt is bejelentették, hogy csütörtökön megtalálták az MH17-es gép fekete dobozának egy másodlagos felvevőkészülékét.

9.40

Az ukrán belügyminiszter asszisztense, Anton Gerashenko Facebook oldalán megírta, a lelőtt repülőgép több mint 10 ezer méter magasan repült mikor egy orosz gyártmányú Buk rakéta kilövő rendszerből föld-levegő típusú rakétát lőttek ki, mely végül a járat és utasai vesztét okozta.

Az Egyesült Királyság Polgári Repülő Hatóság (CAA) szóvivője szerint az ukrán hatóságok felelősek légterük biztonságáért, és más államok nem kötelezhetőek arra, hogy kitiltsák gépeiket az ukrán légtérből. Ugyanakkor a CAA és a Eurocontrol (Európai Légiközlekedési Irányító Testület) is azt javasolta, hogy légitársaságok változtassanak útvonalat – olvasható a mirror.co-n

9.00

Angelina Jolie csatlakozott a világ gyászoló sztárjaihoz és vezetőihez, hogy legmélyebb együttérzését fejezze ki. Jolie, aki az ENSZ különleges megbízottja, Twitteren egy posztjában ezt írta: Megráz és elszomorít a maláj gép tragédiája. Én és a családom imáinkba foglalunk minden érintettet – számolt be a mirror.co.

8.45

A Maláj Légitársaság közölte, más útvonalakon indítják Európába tartó járataikat. Eközben az Egyesült Államok megtiltotta az amerikai légitársaságoknak, hogy Kelet-Ukrajna légterén keresztül haladó járatokat indítsanak.

A Szingapúri Légitársaság szintén nem küld repülőjáratokat Ukrajna felé. “Újraterveztük a gépek útvonalát és már nem küldünk járatok abba a légtérbe” – közölte a társaság szóvivője.

Más nemzetközi légitársaságok, beleértve az ausztrál Quantas Airways-t és két nagyobb koreai vállalatot, már hónapokkal ezelőtt átirányították járataikat a Kijev és az orosz szeparatisták között emelkedő feszültség miatt. 

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök televízión keresztül közölte, az indonéz kormány utasította minden nemzetközi járatát, hogy kerüljék el Ukrajna és Gáza légterét. – írta a mirror.co.

8.30.

A mirror.co szerint Barack Obama péntek éjjel azonnali szankciókat követelt Vladimir Putin orosz elnöktől a “három orosz felelős” ellen akik lelőtték a Maláj Légitársaság MH17-es járatát. A Fehér Ház arra is sürgette Moszkvát hogy győzze meg az orosz szeparatistákat, kössenek fegyverszünetet, és biztosítsanak szabad hozzáférést  a repülőgép romjaihoz.

A maláj közlekedési miniszter, Liow Tiong Lai pénteken elmondta, hogy a gép pilótái nem kaptak “last minute” utasítást arra, hogy irányt változtassanak mielőtt lezuhantak volna.

Az orosz lázadók parancsnoka a portál szerint furcsa megjegyzést tett: úgy nyilatkozott, hogy az MH17-es romjai között talált emberek napokkal a repülőgép felszállása előtt már halottak voltak.

Simon Mayne, a szerencsétlenségben elhunyt angol matematikus hallgató Richard Mayne édesapja kirohant Vlagyimir Putyin ellen, az ex-KGB ügynök külpolitikáját okolva fia haláláért.

Angol szakértők fognak érkezni ma Ukrajnába, hogy elősegítsék a nyomozást és a Fehér Ház is felajánlotta segítségét a nyomozáshoz.

Fotó: MTI/AP

7.30.

Malajzia több mint hatvan fős szakértői csoportot küldött Ukrajnába az utasszállító katasztrófájának kivizsgálására szombaton. A maláj közlekedési minisztérium közlése szerint többek között légi baleseti, katasztrófa-elhárítási és orvosi szakértők, valamint a maláj légierő és a szerencsétlenül járt gépet üzemeltető – idén már második Boeing 777-esét elvesztő – Malaysian Airlines légitársaság képviselői is Kijevbe utaznak, azzal a céllal, hogy megvizsgálják a gép becsapódásának helyszínét – közölte az MTI.
    

Najib Razak kormányfő közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel még pénteken folytatott telefonbeszélgetése során hangsúlyozta: a 298 halálos áldozatot követelő katasztrófa helyszínét érintetlenül kell hagyni, amíg a nemzetközi szakértők oda nem érnek, és biztosítani kell egy független vizsgálat lefolytatásának feltételeit.

Egy holland szakértői csoport már korábban Kijevbe érkezett Frans Timmerman külügyminiszter vezetésével.

Ugyanakkor az egyelőre nem világos, hogy a nemzetközi szakértők hozzá tudnak-e majd férni a katasztrófa idején Amszterdamból Kuala Lumpurba haladó gép maradványaihoz. A repülő a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le, akik pénteken még nem engedték a helyszínen vizsgálódni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársait.

Kijev és a szakadárok egymást vádolták a gép lelövésével. Barack Obama amerikai elnök pénteken azt mondta, a gépet egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak.

Szombaton arra is fény derült, hogy a katasztrófában Najib Razak családja is érintett. A gépen utazott ugyanis a 83 éves Sri Siti Amirah, aki egykoron Razak anyai nagyapjának második felesége volt. Ezt Hishammuddin Hussein védelmi miniszter erősítette meg a Twitteren. Hussein Razak unokatestvére, így az elhunyt nő egyben az ő mostohanagyanyja is volt.

7.10.

A The Washington Post szerint a Kreml által támogatott szeparatisták nehezítik a nyomozók hozzáférését a repülőbaleset helyszínéhez.

Ukrajna fegyveres lázadókat hibáztatja a baleset helyszínéhez való nehéz hozzáférésért. Az ukrán hatóságok biztonságos utat próbálnak biztosítani a nyomozók és a nemzetközi média csapatainak az ország keleti részébe, mely orosz szeparatista terület. A repülőgép fekete dobozának sorsa egyenlőre ismeretlen. A doboz fontos információt tudna szolgálati a gép utolsó pillanatairól, de egyelőre még egyik oldal sem jelezte, hogy megtalálták volna.

Eközben a lázadók táborában próbálnak egyezségre jutni, hogy hozzájáruljanak egy ideiglenes tűzszünethez, és el lehessen szállítani az áldozatokat. A lázadók vezetői úgy döntöttek, segítenek összegyűjteni a testeket és a gép maradványait, valamint szabad hozzáférést biztosítanak a nyomozóknak a baleset helyszínére. Döntésüket azzal indokolták, hogy nekik semmi közük sincs a rakéta kilövéséhez, ami 298 ember halálát okozta.

Az ukrán hatóságok pénteki nyilatkozata szerint viszont a lázadók a felelősek a Boeing 777-200 sorsáért, amit valószínűleg orosz segítséggel, föld-levegő rakétával követtek el. Obama elnök pénteken elmondta, hogy az Egyesült Államok hírszerzése szerint a rakéta a lázadók területéről származott, de nem közölte, hogy ki húzta meg a ravaszt.

6.45.

Ausztrália nyomozócsapatot küldött Urajnába. Tony Abott elnök elmondta: Ausztrália mindent megtesz, ami csak emberileg lehetséges, hogy a felelősöket igazságszolgáltatás elé állítsa. Célunk, hogy méltóságot, tiszteletet és igazságot nyújtsunk az áldozatoknak és hátramaradt hozzátartozóiknak – tette hozzá. Ahogy az ausztrál médiának nyilatkozott: a baleset helyszíne nehezen megközelíthető. Kelet-Ukrajna mezőin áldozatok hevernek szanaszét miközben fegyveres lázadók járják a terepet. Mirror.co.uk.

6.30.

Azonosították az ukrajnai baleset angol áldozatait. A szörnyűség nemzetközi diplomáciai krízishez vezetett, miközben nyomozók próbálják kideríteni kik a felelősök a rakéta kilövéséért mely 298 ember halálát okozta. Az áldozatok között 10-en az Egyesült Királyságból származtak. Név szerint Richard Mayne (diák), John Alder és Liam Sweeney (Newcastle United rajongók), Glenn Thomas (egyike a 108 AIDS szakértőnek, úton egy ausztrál konferenciára), Ben Pocock (ösztöndíjas másodéves hallgató, aki nemzetközi üzletkötést tanult), és Cameron Dalziel (43 éves helikopter-pilóta). A közvélemény világszerte megveti a támadást, eközben nyomozók próbálják kideríteni, ki lőtte ki a rakétát, mely 298 ember halálát okozta. Mirror.co.uk.

Virágok a londoni holland nagykövetség épületénél. Fotó: Europress Fotóügynökség

6.00

Barack Obama arról egyeztetett Angela Merkellel, illetve David Cameronnal, hogy milyen intézkedésekre van szükség, ha Oroszország továbbra sem tesz lépéseket az ukrajnai feszültség enyhítésére.

Egyetértettek abban, hogy folytatni kell a diplomáciai megoldások keresését a válság megoldására, ugyanakkor megerősítették arra irányuló szándékukat, hogy szoros kapcsolatban maradnak, hogy számba vegyék, milyen intézkedésekre lehet szükség a továbbiakban – közölte a Fehér Ház Obama és Merkel telefonbeszélgetéséről. Hozzátették, a két vezető hangsúlyozta: egyértelműen Oroszország felelőssége megakadályozni, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok orosz fegyverekhez és egyéb támogatáshoz jussanak.

A másik telefonbeszélgetésen Obama és David Cameron megismételte: további lépésekre lesz szükség, ha Oroszország nem foganatosít intézkedéseket az ukrán válság enyhítésére – tájékoztatott a Fehér Ház.

Joe Biden amerikai alelnök Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetést. A két politikus sürgette Moszkvát, hasson oda, hogy az oroszbarát szakadárok elfogadják a tűzszünetet és hozzáférést biztosítsanak azoknak a hivatalos személyeknek, akik a lelőtt utasszállító ügyében vizsgálódnak Kelet-Ukrajnában.

Egyetértettek abban, hogy mint a szeparatisták felfegyverzéséért felelős félnek, Oroszországnak nyilvánosan fel kell szólítania a szakadárokat, hogy tegyék le a fegyvert és biztosítsanak azonnali hozzáférést a területhez az ukrán szakembereknek – tudatta közleményében a Fehér Ház.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik