Nagyvilág

Maláj gép: “Egy halott nő csapódott be a konyhába”

Először hangos robbanás rázta meg az épületeket, majd esőként potyogtak a holttestek a Donyeck megyei Rozszipne falura - írta helyszíni riportjában a Reuters.

A maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépe csütörtökön zuhant le a szakadárok ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai területen, egyelőre tisztázatlan körülmények között, a fedélzeten tartózkodó 283 utas és 15 fős legénység életét vesztette.

Egy holttest Irina Tipunova rozzant háztetőjére esett az álmos kis faluban. “Rettenetes zaj hallatszott, és minden remegni kezdett. Utána tárgyak kezdtek el zuhogni az égből” – mondta el a 65 éves nyugdíjas asszony szürketéglás háza előtt.

“Egy halott nő csapódott be a konyhába, beszakítva a tetőt” – mondta, rámutatva a nyári konyha tetőjén keletkezett lyukra. A mezítelen holttest még mindig a házban feküdt, egy ágy mellett.

Mintegy száz méterre Tipunova házától holttestek tucatjai hevernek a búzamezőn. A történtektől még mindig megdöbbent asszony elmondta: a holttest azért maradt ott, ahová esett, mert azt mondták neki, meg kell várni a szakértőket.

Emberek, fémdarabok, bőröndök

Egy másik, húszas éveiben járó lakos, aki a nevét nem volt hajlandó elárulni, azt mondta: kifutott az utcára, amikor meghallotta a robbanást. “Kinyitottam az ajtót, és láttam, hogy emberek esnek az égből. Egyikük a veteményeskertembe zuhant” – mondta.

Nemcsak tetemek, de fémdarabok, bőröndök, törmelékek is hullottak a földre az orosz határtól mintegy 40 kilométerre fekvő faluban.

A gép eleje egy napraforgótáblára zuhant Irina Tipunova házától egy kilométernyire. Több kilométeres körben hevernek a törmelékek, holttestek és emberi maradványok.

A mentők elmondták: a holttestek többségét megtalálták, néhány szinte ép maradt, mások szétroncsolódtak. Többet összeszedtek, sok továbbra is ott fekszik, ahová lezuhant, a helyüket botokra tűzött fehér vászonnal jelzik.

Több holttestet szinte teljesen átlátszó plasztik zsákban helyeztek el, a sarkait földkupacokkal vagy kövekkel rögzítették. Néhány zsákból mezítelen lábak lógnak ki, az egyik zsákon vörös szegfű. A halottak között sok nő és gyermek van, egy körülbelül tízéves kisfiú teste még mindig a pilótafülke mellett fekszik, zsákkal letakarva.

Kaotikus a helyzet

Huszonnégy órával a szerencsétlenség után még mindig kaotikus a helyzet. A mezőkön szerteszét gazdátlan cipők, mentőládából kizuhant gyógyszeres dobozok, üres bőröndök és ruhadarabok hevernek.

A vérfürdő egy részét eltakarítandó, a közelben húzódó kátyús útról lemosták az emberi maradványokat, amelyek oda zuhantak a gép törzsének és a Malaysia Airlines vörös-kék logójával díszített szárnyak darabjaival együtt.

A mentők, akik csütörtökön még kevesen voltak, pénteken érkeztek nagyobb számban, s két nagy sátorban rendezték be a bázist.

Újságírók és helyi lakosok szabadon bámészkodhattak a hamu és a szénné égett roncsok között.

A lázadó fegyveresek idegesen figyelték a mentést. A kijevi vezetés őket vádolja a gép lelövésével, de ezt tagadják, s megígérték, hogy nem akadályozzák a nemzetközi vizsgálatot.

A távolból aknavetők és lövöldözés állandó zaja emlékeztet arra, hogy nem csitul a konfliktus a szakadárok és a fegyveres lázadást három hónapja elfojtani igyekvő kijevi kormányerők között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik