Nagyvilág

Maláj gép – őket gyászolja a világ

Mintegy száz AIDS-szakértő, vakációzni induló hétköznapi családok, egy virágárus pár, ismert étteremtulajdonosok és egy szenátor - valamennyien életüket vesztették sokakkal együtt a maláj légitársaság MH17-es járatának ukrajnai katasztrófájában.

Dzsungeltúrára készült a négyfős család

“A bátyám és a legjobb barátom volt” – mondta el az AFP francia hírügynökségnek a 63 éves Sander Essers, aki 66 éves bátyját, Petert, 60 éves sógornőjét, Jolette-et, valamint 20 éves unokahúgát, Emmát és 17 éves unokaöccsét, Valentijnt veszítette el.

Jolette neves pszichológus volt, Peter a távközlési iparban futott be karriert: “annyi terve volt, ott a hajója a kikötőben, és világot akart látni” – mondta el bátyjáról Sander Essers.

Jolette arcképe bejárta a világot csütörtök este, amikor a gép roncsai között megtalálták az útlevélképét és feltették az internetre. Peter és Jolette, két gyermekével Hága elegáns negyedében lévő házában lakott. Az életteli és kalandvágyó Emma orvosnak tanult, a gimnazista Valentijn labdarúgásban és teniszben ért el eredményeket.

Az Essers-család barátokkal együtt Borneóra tartott egy háromhetes dzsungeltúrára.

AIDS- konferenciára tartó kutatók

A gépen utazott mintegy száz AIDS-szakértő is, akik a kétévente megrendezett, vasárnap kezdődő AIDS-világkonferenciára tartottak az ausztráliai Melbourne-be. Közöttük volt az 59 éves Joep Lange holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság (IAS) volt elnöke és Glenn Thomas, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 49 éves brit szóvivője is.

“Az AIDS elleni harc volt az élete” – mondta Jaap Goudsmit, Joep Lange régi barátja és kollegája. “Együttérző ember volt, valósággal betege volt annak, hogy fiatal emberek belehalnak ebbe az őrült betegségbe” – tette hozzá.

Joep Lange ötgyermekes családapa volt, és felesége társaságában utazott. “Hatalmas veszteség érte az AIDS elleni küzdelmet, Hollandiát és engem is” – tette hozzá Jaap Goudsmit.

Virágok a kijevi holland követség előtt
Fotó: Europress Fotóügynökség

Szörnyű valóság lett a viccből

A 33 éves Cor Schilder és a 30 éves Neetlje Tol virágárus története szintén bejárta csütörtök este a világot. A beszálláskor Cor lefényképezte a repülőgépet, a képet a következő szöveggel tette ki a Facebookra: “Arra az esetre, ha eltűnne: így nézett ki.” A Malaysian Airlines járatának márciusban az Indiai-óceánban történt eltűnésén ironizálva Cor nem sejthette, milyen tragikus sors vár ugyannak a légitársaságnak szintén Boeing-777 típusú gépére.

Az Amszterdamtól mintegy 15 kilométerre fekvő Volendamban lakó Cor néhány napja idilli tengerparti fotókat tett ki a közösségi hálóra “még egy kicsit várni kell” kísérőszöveggel.

Melegszívű étteremtulajdonosok

Az 54 éves Jenny Loh, két neves rotterdami kínai étterem tulajdonosa az édesanyjával és 60 éves férjével, Shun Po Fan mesterszakáccsal utazott a gépen. Egyetlen fiuk, Kevin csütörtök este fogadta a család megmaradt tagjait az egyik étteremben, a Dim Dailyben. “Erősnek kell lennem a családom érdekében” – idézte a férfit az Algemeen Dagblad című napilap.

A melegszívűként ismert Jenny Loh és férje, Shun Po Fan több évtizede éltek Hollandiában. Éttermeiket nagyra értékelték a gasztronómiai kritikusok.

Gyerekselfie indulás előtt

Jeroen Wals, felesége, Nicole és négy gyermekük, Jinte, Brett, Amel és Solenn szintén életét vesztette. Az Algemeen Dagblad című napilap a szomszédok elmondás alapján intelligens, keményen dolgozó családként jellemezte őket. A család legkisebb gyermeke, a kilencéves Solenn “olyan okos kislány volt, hogy egy évvel előbbre léphetett az iskolában”. A 15 éves Jinte egy órával a beszállás előtt írta a következő Twitter-üzenetet: “alig egy óra múlva a Malajziába tartó gépen ülök”. Fivére, Brett, egy selfie-t tett ki a közösségi hálókra röviddel az indulás előtt.

A holland Munkáspárt (PvdA) egyik szenátora szintén meghalt a szerencsétlenségben – közölte a holland szenátus.

A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépe csütörtökön zuhant le eddig tisztázatlan körülmények között a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, a 283 utas és a 15 fős legénység életét vesztette. 80 gyerek utazott a gépen. A katasztrófa másnapján történtekről folyamatosan frissülő cikkünkben olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik