Nagyvilág

Drágább lett a béke

Nagy veszélyt jelent, hogy a kisebb gazdasági növekedés miatt nő az erőszak, ami miatt még tovább lassul a gazdaság.

Az immár hetedszer megjelent, úgynevezett Világ Békemutató (Global Peace Index) szerint 2008-hoz képest 51 országban javult, 111 országban romlott a béke helyzete. Összességében a világ 4 százalékkal kevésbé békés hely, mint 2008-ban, az index első megjelenésekor volt. Ez némi javulás a 2013-hoz képest, amikor 5 százalékos volt a visszaesés 2008-hoz képest. A legbékésebb hely Európa. A világ első húsz legbékésebb országa közül 14 Európában van. (A világranglistán Magyarország eggyel előbbre lépett: a 21-ik helyre a 2013-as 22-ik helyről).

A világban felmért 162 országot egységes mércék alapján rangsorolják. Öt mérőszám a külső és belső konfliktusokat vizsgálja főleg az összecsapások, halottak száma alapján. Tíz mutató a társadalmi és szociális biztonságot méri például a menekültek, hontalanok száma, a terrorakciók, a gyilkosságok és a börtönök létszáma alapján. Hét mérőszám a katonai kiadásokat, a fegyveres erők létszámát, a fegyverkereskedelmet, a civilek fegyverhez jutásának nehézségét vagy könnyűségét összesíti.

A békétlenség pokoli sokba kerül

A most megjelent felmérés szerint az erőszak feltartóztatásának, illetve következményei kezelésének költsége tavaly 9,8 ezer milliárd dollár volt, a 2012-ben elpazarolt 9,46 ezer milliárd dollár után. Ez a világ GDP értékének több mint 11 százalékával egyenértékű évente. A külső és belső erőszak elleni költségből a legtöbb az Egyesült Államokra jut: évente mintegy 2,2 ezer milliárd dollár.

Az MTI a kutatás kapcsán emlékeztet rá, hogy valahányszor a világgazdaság életjeleket mutat, mindig történik valami: arab tavasz, Ukrajna, legújabban az iraki polgárháború, amely miatt a kőolaj ára közel egyévi csúcsokat döntöget. Európában erősödnek a szélsőséges pártok. A Citigroup bankcsoport kutatása szerint a tömegtüntetések, a választások, a kormánybukások és hasonlók száma az utóbbi három évben 54 százalékkal nőtt az előző évtizedhez képest, és számos ok mellett a tőke újabban ezért is kerüli a reálgazdaságot, és inkább a tőzsdéken keres megtérülést.

A Világ Békemutató a – Steve Killilea ausztráliai információs technológiai iparmágnás által elnökölt – Gazdaság- és Békekutató Intézet (Instutite for Economics and Peace) gondozásában, a brit Economist Intelligence Unit, az ENSZ és számos más nemzetközi szervezet együttműködésével jelenik meg minden évben 2008 óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik