Nagyvilág

Ex-államfő tárgyalt az elrabolt diáklányokért

A jelenlegi elnök nem hajlandó belemenni a fogolycserébe. Az iskolások már hét hete vannak az iszlamisták fogságában.

Olusegun Obasanjo korábbi nigériai államfő tárgyalásokat folytatott a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport közvetítőivel az április közepén elrabolt több mint kétszáz diáklány kiszabadulása ügyében – közölte kedden a megbeszéléseket jól ismerő forrás.

A továbbra is befolyásos politikusnak számító Obasanjo a múlt hét végén találkozott a Boko Haram képviselőivel Ogun tartománybeli otthonában. Az eszmecsere célja az volt, hogy megállapodjanak a fiatalkorú lányok szabadon engedésének feltételeiről – tette hozzá az AFP francia hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó forrás.

Musztafa Zanna ügyvéd, aki közeli viszonyban állt Mohamed Juszufnak, a Boko Haram korábban megölt vezetőjének a családjával, megerősítette a tárgyalásokat.

Eközben Goodluck Jonathan jelenlegi elnök többször kijelentette, hogy nem hajlandó fogolycserét ajánlani a szélsőséges iszlamistáknak. Néhány nappal ezelőtt emiatt hiúsult meg az utolsó pillanatban az egyezség a felek között. Abubakar Sekau, a szervezet vezetője korábban közölte, hogy elengedik a diáklányokat nigériai börtönökben fogva tartott társaikért cserébe.

Obasanjo, akik 1999 és 2007 között vezette az afrikai országot, többször bírálta a jelenlegi államfőt, amiért nem képes megfékezni a Boko Haram erőszakos tevékenységét az ország északkeleti részén. Kamerun kedden mintegy ezer katonát és páncélozott járműveket vezényelt Nigériával határos területére, hogy megfékezhesse a Boko Haram iszlamistáit – közölte a közép-afrikai állam védelmi minisztériumának szóvivője.

Alex Badeh vezérkari főnök hétfőn azt közölte, a nigériai hadsereg már tudja, hol tartja fogva a Boko Haram az iskolás lányokat, de kizárt, hogy erőt alkalmazzon kimentésük érdekében, mivel az veszélyeztetné a foglyok testi épségét. Az iszlamista szervezet hét hete rabolt el több mint kétszáz lányt egy bentlakásos középiskolából az ország északkeleti részében fekvő Chibok településről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik