Nagyvilág

Elvetélt magzatokkal fűtöttek brit kórházakat

Több tízezer elvetélt vagy abortált magzatot égettek el a kórházi szeméttel együtt több angol kórházban is.

A Channel 4 brit televízió oknyomozó műsora egy hétfőn leadott dokumentumfilmben számolt be arról, hogy az elmúlt két évben legalább 15 ezer, 24 hétnél fiatalabb magzat végezte szemétégetőben, 27 brit kórházban. Tíz kórház elismerte, hogy egyenként több mint ezer elvetélt vagy abortált magzatot égettek el a többi kórházi szeméttel együtt. Két kórházban pedig abba a fűtőkazánba dobták be a magzatokat, amelyekkel az épületet fűtik.

Az egyik kórházban 797 magzat végezte a fűtőkazánokban, miközben az anyának azt mondták, hogy azokat „elhamvasztották”. A másik kórházban pedig 1101 embriót használt fel az épület fűtéséhez a kórházzal szerződésben álló magáncég, amely más kórházakból vitte oda a magzatokat, mert az érintett kórház tényleg elhamvasztja a náluk abortált és elvetélt embriókat.

Gyakorlatilag magzatok elégetésével fűtik a kórházakat” – mondta a műsorvezető, Amanda Holden egy, a dokumentumfilmhez meginterjúvolt brit képviselőnek. A hatásvadász kérdés elérte a várt hatást. A képviselő vizsgálatot indított, aminek eredménye az lett, hogy a brit egészségügyi minisztérium még a műsor bemutatása előtt megtiltotta a brit társadalombiztosítás alá tartozó kórházaknak, hogy a szeméttel együtt égessék el a magzatokat.

A műsorban megszólalt egy 35 éves nő is, aki nyolchetes terhes volt, amikor gyermeke meghalt. A nő elmondta: amikor a nővértől megkérdezte, mi lesz a sorsa a magzatnak, közölték vele, hogy „a nap során összegyűlt szeméttel elégetik”.

Amanda Holden – aki azért is vállalta a dokumentumfilm elkészítését, mert neki is volt egy vetélése, valamint egy gyermeke halva született – szörnyűnek nevezte a gyakorlatot, ami a brit kórházak többségére nem jellemző. Holden elmondta: a brit kórházak dolgozói az ő esetében rendkívül segítőkészek voltak, és megfelelő lelki támaszt nyújtottak neki, és emiatt felfoghatatlannak nevezte, hogy nem mindenki jár így.

Halálos járvány Miskolcon

Az ilyen hírek nyilván nem erősítik a kórházakba vetett bizalmat. Mint ahogy az a tavalyi eset sem, ami egy miskolci kórházban történt: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülött- és újszülött-patológiai osztályán nyolc koraszülött halt meg. A halálesetek pár nap különbség történtek, maga Orbán Viktor (Mihály) indított vizsgálatot fertőzésveszélyre gyanakodva. A kórház vezetése vitatta a vizsgálatok jogosságát, és pert helyezett kilátásba. A vizsgálat szakmai hibát nem tárt fel, minden az előírtnak megfelelően történt, sajnos a részlegen egy nagyon ellenálló baktérium okozta fertőzéssorozat alakult ki, emiatt történtek a halálesetek. A járvány a megfelelő lépéseknek köszönhetően megszűnt. A kórháznak volt egy másik ügye is – egy újabb csecsemőhalál ügyében a szülőket érzéketlenül SMS-ben értesítették, mint az eltűnt maláj gép utasainak a hozzátartozóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik