Nagyvilág

Hivatalos: lezuhant az eltűnt repülő

A maláj kormányfő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elveszettnek nyilvánították az utasszállítót, és hogy a gép lezuhant az Indiai-óceán déli részén, a szerencsétlenségnek nincs túlélője.

Najib Razak malajziai miniszterelnök azt is bejelentette, hogy erről SMS-t küldött az áldozatok hozzátartozóinak. A gép maradványait továbbra sem találják. Az utasszállító után kutatók arra a következtetésre juottak, hogy az utolsó pozíciója az Indiai-óceán közepén volt, az ausztráliai Perthtől nyugatra.

Razak arról is beszámolt, hogy fordulatot hozhat a keresésben a műholdas adatok újabb elemzése, amiből a gép óceánba csapódására következtettek. Hozzátette, hogy az elemzés, ha megerősítetten is helytállónak bizonyul, akkor áttörést jelenthet a kutatásban.

Megtalálták a roncsokat?

Két újabb, feltehetően az eltűnt malajziai repülőgéphez tartozó tárgyat észlelt egy ausztrál kutató repülőgép az Indiai-óceán déli részén – közölte korábban az ausztrál kormányfő.

Tony Abbott a parlamentben beszámolt arról, hogy egy ausztrál hajó a közelben tartózkodik. Szerinte hamarosan sikerül a kör alakú, zöldesszürke színű és a narancs színű és téglalap alakú tárgyat begyűjteni.

Többször láttak már tárgyakat, amik nem kerültek elő

Korábban egy kínai repülőgép fedezett fel több tárgyat a térségben, de az amerikai haditengerészet repülőgépének később nem sikerült ezeket megtalálnia. Pedig az amerikai haditengerészet a P-8 Poseidon típusú tengeralattjáró-elhárító repülőgépét, a világ legfejlettebb ilyen kutatóeszközét vetette be.

Az ausztrál hajózásbiztonsági hatóság (AMSA) szóvivője azt mondta: a P-8-as azt a feladatot kapta, hogy felleljék azt, amit a kínai repülőgép útban az ausztrál Perth felé látott. A tárgyak feltételezett sodrásának irányát modellezték, de ennek ellenére az amerikai repülőgép semmit sem talált.

Olvasói sztorik