Belföld

Nyolc csecsemő halt meg Miskolcon

koraszülött (koraszülött, )
koraszülött (koraszülött, )

Úgy tudni, összesen nyolc koraszülött baba halt meg a miskolci kórházban. Helyszíni vizsgálatot rendeltek el, a főigazgatót felfüggesztették.

Az Északhirnök.com úgy tudja, nyolc koraszülött csecsemő halálának ügyében indított vizsgálatot az egészségügyi államtitkárság a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülött- és újszülött-patológiai osztályán. A lap úgy értesült, az egészségügyi államtitkár még hétfőn Miskolcra érkezik, hogy válságtanácskozást tartson. A halálesetek augusztus elején kezdődtek.

A kormányfő korábban utasította Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt, Török Krisztinát, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatóját és Paller Judit országos tiszti főorvost, hogy haladéktalanul kezdjék meg a helyszínen a vizsgálatot. Orbán Viktor emellett a GYEMSZI-t arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját. A kormány az ügyészségen bejelentést tesz az ügy körülményeinek kivizsgálására – számolt be az MTI.

Csiba Gábor főigazgató hétfő este elmondta: örül annak, hogy van egy ilyen vizsgálat. “Vizsgálják ki, és várom az eredményt” – tette hozzá. Korábban a Hvg.hu-nak úgy fogalmazott: nincs szó semmiféle fertőzésről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága hétfő este közölte: vizsgálatot indított amiatt, hogy a miskolci megyei kórház koraszülött osztályán néhány nap alatt több, igen kis súlyú, nem kellően fejlett koraszülött csecsemő életműködését nem sikerült fenntartani.

Mivel az esetek halmozódása felvetette egy esetleges fertőzés lehetőségét, az egészségügyi hatóság járványügyi vizsgálatot kezdett. A kórház azonnal meghozta a legfontosabb járványügyi intézkedéseket: átszervezték az érintett osztályon az elhelyezést, a higiénés rendszabályok fokozott betartása mellett folyamatos ellenőrzést végeznek, és jelentőszolgálatot működtetnek – közölte az államtitkárság.

Az elhunyt koraszülöttektől vett mintákat az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzeti Referencia Laboratóriumában jelenleg is vizsgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik