Nagyvilág

Keményen odaszólt az EP az oroszoknak

Oroszországnak azonnal vissza kell vonnia csapatait Ukrajna területéről - mondta ki csütörtöki határozatában az Európai Parlament (EP).

A határozat agressziónak minősíti a krími orosz inváziót, kimondja, hogy az ellentétes a nemzetközi joggal. Emellett a EP-képviselők által elfogadott dokumentum törvénytelennek nyilvánítja a vasárnap tartandó népszavazást a Krím függetlenségéről és Oroszországhoz csatolásáról, és figyelmeztet, hogy Oroszország lépései fenyegetik az Európai Unió biztonságát.

Az állásfoglalás agressziónak minősíti és határozottan elítéli a Krím lerohanását és a jogellenesen ukrán területen tartózkodó valamennyi katonai erő azonnali visszavonására szólít fel, valamint megállapítja, hogy az orosz lépések sértik a többi között az ENSZ alapokmányát, a Helsinki Záróokmányt és az 1994-ben Budapesten aláírt orosz-brit-amerikai, Ukrajna számára atomfegyvereinek feladása fejében biztonsági garanciákat lefektető memorandumot.

A vasárnap tartandó krími referendumot illegitimnek és jogellenesnek nevezi határozatában az Európai Parlament, és ugyanezt mondja ki a krími parlament döntéséről, amellyel a félsziget törvényhozása az autonóm köztársaság függetlenségét, Ukrajnától való elszakadását mondta ki.

Az ukrán alkotmány szerint az autonóm köztársaság csak helyi ügyekben szervezhet referendumot, Ukrajna nemzetközileg elismert határainak módosítása ügyében viszont nem – hivatkozik Ukrajna alaptörvényére az EP.
A strasbourgi parlamenti ülésen által elfogadott állásfoglalás szerint teljességgel alaptalanok azok az orosz állítások, miszerint Moszkva a krími oroszok védelmében avatkozik be.

„E lakosságot nem érte, és nem éri egyáltalán semmilyen hátrányos megkülönböztetés” – áll az EP határozatában, amely egyúttal a Viktor Janukovics elmozdított ukrán elnök politikája ellen tüntetőket fasisztának feltüntető, rágalmazó orosz propagandát is határozottan elítéli.

Az EP-állásfoglalás az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek jogainak védelmére szólítja fel az ukrán kormányt, és az összes kisebbségi nyelvnek támogatást nyújtó új, széles körű nyelvpolitikát sürget, emellett üdvözli, hogy Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő nem írta alá a parlamenti döntést a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát szabályozó törvény eltörléséről.

Az EP az Oroszországgal folytatott párbeszéd során az egységes fellépés szükségességét hangsúlyozza, támogatja az állam- és kormányfők döntését a Moszkvával szembeni büntetőintézkedésekről, a Krím orosz annexiójának esetén pedig fegyverembargó, célzott beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás bevezetését követeli. Emellett az EP szerint az EU-nak lépéseket kellene tennie “elsősorban az energiaszektorban tevékenykedő orosz társaságok és leányvállalataik ellen”.

Az Ukrajna támogatására eddig bejelentett politikai és pénzügyi kezdeményezéseket határozatában támogatásáról biztosítja az Európai Parlament, ám azokon túlmenően a vízumliberalizáció felgyorsítását is kéri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik