Nagyvilág

Putyinnak ukrán hullák kellenek

Az orosz elnök volt tanácsadója szerint volt főnöke polgárháborúra játszik. Ismeretlenek átjátszóállomást rongáltak meg, így oda az összeköttetés Ukrajnával. A legnagyobb légikikötőt rövid időre megbénították a fegyveresek. Janukovicsot szószegéssel vádolja a lengyel külügyminiszter. Az elmenekült, leváltott elnök Moszkvától vár lépéseket, és nem mond le Ukrajnáról. A válság percről percre.

21:50 Janukovics tollat tör

A leváltott, elmenekült,ukrán elnököt majd szétveti a feszültség.

20:40 Csak Ukrajna kérhetné a legitim beavatkozást az oroszoktól

Csak akkor avatkozhat be egy ország Ukrajnában, ha ezt az önvédelemhez való jogára hivatkozva maga Ukrajna kéri – mondta Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Ezzel most az a probléma, hogy kérdéses, ki a legitim vezető, aki jogosan jelentheti ki, hogy szüksége van ilyen segítségre az önvédelem gyakorlásához. Oroszország néhány évvel ezelőtt alkotott egy jogszabályt, amelynek értelmében az Ukrajnában élő orosz nemzetiségűek védelmében Moszkva köteles beavatkozni Ukrajnában. Az 1994-es budapesti memorandumból azonban nem következik az, hogy bármely országnak valóban joga lenne a beavatkozásra.

(A memorandumot 1994-ben Budapesten írta alá Ukrajna, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország. Ebben a felek vállalták Ukrajna biztonságának szavatolását, és kötelezték magukat arra, hogy tartózkodnak az erő alkalmazásától az országgal szemben, illetve a gazdasági nyomásgyakorlástól – cserébe azért, hogy Ukrajna átadja a területén lévő atomfegyvereket Oroszországnak.)

20:20 Megbénították krími telekommunikációt

Ismeretlenek megrongálták a legnagyobb ukrán távközlési cég több krími átjátszó állomását – tájékoztatott a BBC orosz nyelvű internetes oldalán. Az Ukrtelekom hivatalos közleménye szerint péntek este történt a rongálás, amelynek következtében technikailag nem képesek biztosítani az összeköttetést a Krím és Ukrajna többi része között, valamint valószínűleg magán a félszigeten sem. A rongálás következtében megsérült a cég száloptikai főkábele – közölte az Ukrtelekom.

19:40 Orosz katonai repülőgépek szálltak le a félszigeten

Már legalább öt hatalmas Il-76-os gép ért földet a félszigeten, az orosz fekete-tengeri flotta Gvargyijszkoje településen lévő katonai repülőterén. Ukrajinszka Pravda című ukrán hírportál “különböző forrásokra” hivatkozva arról is beszámolt, hogy Szevasztopolból – az orosz fekete-tengeri flotta Ukrajnától bérelt támaszpontjáról – tíz orosz páncélozott szállító harcjármű indult el az autonóm terület fővárosa, Szimferopol irányába. A hír közlésekor mintegy 40 kilométerre voltak a krími fővárostól.

Ukrán források arról számoltak be, hogy gépfegyveresek útzárakkal eltorlaszolták a szevasztopoli Belbek nemzetközi repülőtér felé vezető utat. A fegyveresek senkit sem engednek magukhoz közel, a feléjük közeledőket azzal fenyegetik, hogy lőni fognak. Az ukrán Szabadság Rádió katonai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a szevasztopoli légikikötőt nem az orosz fekete-tengeri flotta katonái vették blokád alá, hanem az orosz fegyveres erők hírszerzési főparancsnokságának különleges egységei, amelyek Oroszországból ékeztek a Krím félszigetre egy repülőgépen, amely a gvargyijszkojei katonai reptéren landolt.

19:15 Kinevezték az új ukrán vezérkari főnököt

A pénteken leváltott Jurij Iljin tengernagyot február 19-én, a kijevi tüntetőkkel szembeni erőszak tetőfokán nevezte ki az azóta a parlament által posztjától megfosztott Viktor Janukovics exelnök. Turcsinov Iljin utódjának péntek este Mihail Kucint nevezte ki a fegyveres erők vezérkari főnökévé, aki 2010-ben lett az ukrán védelmi miniszter helyettese. Leváltását az elnöki hivatal honlapján kiadott közlemény nem indokolta, de egyes hírek szerint Iljin csütörtökön szívinfarktust kapott. A tengernagyot állítólag azért nevezte ki Janukovics másfél héttel ezelőtt, mert elődjéről úgy tartották, hogy nem volt az exelnök feltétlen híve.

18:55 Lembergben népszavazás lesz

Helyi népszavazáson döntenek majd Lembergben (Lviv) arról, hogy lebontják vagy áthelyezik a városban régóta heves vitákat kiváltó, második világháborús szovjet hősi emlékművet – jelentette be pénteken Vaszil Pavljuk, a lembergi városi tanács (közgyűlés) titkára A tanácskozáson volt olyan vélemény, amely szerint jelenleg, különös tekintettel a Krímben zajló eseményekre, nem célszerű az emlékmű lebontásával kapcsolatos kérdés feszegetése, hiszen annak idején a tallinni szovjet emlékmű eltávolítása is igen negatív visszhangot váltott ki Oroszországban.

18:35 Így reagáltak Janukovics beszédére

 

 

18:20 Orosz útlevelet kapnak a Berkut-tagok

Az orosz külügyminisztérium utasította a krími Szimferopolban lévő orosz főkonzulátust, hogy azonnal kezdje meg orosz útlevelek kiadását a Kijevben már feloszlatott Berkut ukrán karhatalmi egység tagjainak – közölték pénteken Moszkvában.

18:16 Az oroszbarát fegyvereseké a katonai reptér

A fegyveresek, a kifutópálya elfoglalásával, kiterjesztették ellenőrzésüket az ukrajnai Krím félsziget egyik katonai repülőtere felett péntek délután – jelentette katonai forrásokra hivatkozva az Interfax orosz hírügynökség. A nevük elhallgatását kérő illetékesek arról számoltak be, hogy “jelenleg mintegy négyszáz ember tartózkodik a szevasztopoli Belbek légikikötő területén, elfoglalták a kifutópályát és ennek következtében teljesen leállt a légi forgalom”. Péntek reggel ismeretlen fegyveresek kezdtek járőrözni a Krím félsziget legnagyobb repülőterének számító Belbek fő épületénél, de főleg csak a környéket vették ellenőrzésük alá.

Bár Szevasztopolban állomásozik az orosz fekete-tengeri flotta, Moszkva tagadja, hogy ő állna az akció mögött.


Orosz katonák páncélozott harcjárműveikkel várakoznak egy út szélén, a Krím félszigeten (Fotó: MTI/AP/Ivan Szekretarev)

18:05 Putyin az erőszak ellen szólt

Vlagyimir Putyin az erőszak továbbterjedésének megakadályozására szólított fel az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban a német kancellárral, a brit kormányfővel, valamint az Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetése során – tájékoztatott pénteken az orosz elnöki hivatal. Az orosz államfő Angela Merkel német kancellárral, David Cameron brit miniszterelnökkel és Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével vitatta meg a legutóbbi ukrajnai fejleményeket.

17:32 Kijev ellenőrzi a krími reptereket

Kijev a fegyveresek próbálkozásainak dacára ellenőrzése alatt tartja az ukrajnai Krím félsziget két fő repülőterét, amelyeket sajtóhírek szerint oroszpárti fegyveresek foglaltak el a délelőtt folyamán – mondta péntek délután Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács nemrégiben kinevezett titkára.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint Szimferopol repülőtere előtt továbbra is tucatnyi egyenruhás és mintegy harminc oroszbarát civil járőrözik.

17:20 Ők lettek befagyasztva

A svájci kormány közzétette annak a húsz ukrán vezetőnek – többségében az előző kormány leváltott minisztereinek – névsorát, akiknek a svájci vagyona befagyasztásáról döntött.

Szerhij Arbuzov (született 1976. március 24-én), volt ügyvezető kormányfő
Mikola Azarov (sz. 1947. december 17.), volt miniszterelnök
Raisza Bohatirjova (sz. 1953. január 6.), volt egészségügy-miniszter
Mihajlo Dobkin (sz. 1970. január 26.), Harkiv megye állami közigazgatási hivatalának vezetője
Jurij Ivanyuscsenko (sz. 1959. február 21.), parlamenti képviselő
Hennagyij Kernesz (sz. 1959. június 27.), Harkiv város polgármestere
Olekszandr Klimenko (sz. 1980. november 16.), volt vámügyi miniszter
Andrij Klujev (sz. 1964. augusztus 12.), Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök volt kabinetfőnöke
Szerhij Klujev (sz. 1969. augusztus 12.), parlamenti képviselő, az egyik elnöki ingatlan tulajdonosa
Borisz Kolesznyikov (sz. 1962. október 25.), parlamenti képviselő
Jurij Kolobov (sz. 1973. április 8.), volt pénzügyminiszter
Volodimir Kozak (sz. 1959. augusztus 9.), volt közlekedési miniszter
Olena Lukas (sz. 1976. november 12.), volt igazságügy-miniszter
Mikola Priszjazsnyuk (sz. 1960. január 3.), volt mezőgazdasági miniszter
Viktor Psonka (sz. 1954. február 6.), volt főügyész
Eduard Sztavickij (sz. 1972. október 4.), volt energia- és tüzelőipari miniszter
Olekszandr Janukovics (sz. 1973. július 1.), a megbuktatott elnök fia
Viktor Janukovics (sz. 1950. július 9.), megbuktatott elnök
Olekszandr Jefremov (sz. 1954. augusztus 22.), parlamenti képviselő
Vitalij Zaharcsenko (sz. 1963. január 20.), volt belügyminiszter

17:10 Sikorski: Janukovics a szószegő

“Viktor Janukovics magát hibáztathatja, mert a megállapodás előirányozta, hogy a parlament 48 órán belül megszavazza a régi alkotmányhoz való visszatérést, ami meg is történt, ő pedig aláírja azt, ami viszont nem történt meg. Janukovics tehát megszegte a megállapodást” – mondta az Iránban tartózkodó Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Janukovics aznapi sajtóértekezletére reagálva. “Az ő helyében aggódnék, hogy mit mondanék az ügyésznek és a bíróságnak” – tette hozzá a lengyel külügyminiszter.

Janukovics az oroszországi Rosztov-na-Donuban tartott sajtóértekezletén illegálisnak nevezte a jelenlegi ukrán parlamentet és az általa hozott határozatokat. “Ha az elnök él, és amint látják, él, nem nyújtotta be lemondását, és nem indítottak ellene eljárást hivatalától való megfosztása céljából, akkor ő az elnök. Ezek tények” – mondta Janukovics.

16:35 Elfogadták az új krími kormányt

A krími parlament jóváhagyta a dél-ukrajnai autonóm terület új kormányának összetételét pénteki rendkívüli ülésén. A minisztertanács új tagjairól szóló előterjesztést a jelenlévő 69 képviselőből 68 támogatta az egyébként 100 tagú törvényhozásban. A parlament miután menesztette a korábbi kormányt, csütörtökön Szerhij Akszenovot, az Orosz Egység pártjának vezetőjét választotta a minisztertanács elnökévé.

16:20 A Jobboldali Szektor nem adja a fegyvereit

Tekintettel a Krímben zajló eseményekre, nem szolgáltatja be fegyvereit a Jobboldali Szektor (PSZ) a nyugat-ukrajnai Rivnében és a hozzá tartozó megyében – jelentette be pénteki rivnei sajtótájékoztatóján Olekszandr Muzicsko, a PSZ nyugat-ukrajnai regionális koordinátora. A nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből összeállt PSZ tagjai Muzicsko állítása szerint engedéllyel tartják maguknál fegyvereiket. Bizonyítékként megmutatta az újságíróknak saját fegyvertartási engedélyét.

16:10 Janukovics lépéseket vár Moszkvától

Az elmenekült és leváltott ukrán elnök szerint Oroszországnak a jelen helyzetben kötelessége cselekedni, az Ukrajnával korábban kötött megállapodásoknak megfelelően. Janukovics nem érti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök miért hallgat. Meggyőződése, hogy “Oroszország nem maradhat kívülálló”, minden lehetőséget fel kell használnia arra, hogy elejét vegye a káosznak és a terrornak. “Oroszország stratégiai partnerünk. És az Ukrajna és Oroszország között fennálló megállapodások alapján joga” és kötelessége cselekedni – hangsúlyozta Janukovics. Hozzátette ugyanakkor, nem tudja megmondani, milyen megoldások lehetnek, s nem is lenne helyes arról beszélnie, hogy Oroszországnak mit kell tennie.

15:45 Nem valószínű a fegyveres beavatkozás

Irracionális lenne egy orosz katonai beavatkozás a Krím félszigeten, és az új ukrán kormánynak sem áll érdekében, hogy fegyveres konfliktusba keveredjen a saját állampolgáraival – mondta Póti László, a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa pénteken. Az orosz lépések szerinte csak a nyomásgyakorlás eszközei, hiszen Oroszországnak annyira súlyos politikai árat kellene fizetnie egy esteleges háborúért, amit nem vállalhat. “A racionális orosz magatartásba ez nem férhet bele” – hangsúlyozta.

Az új ukrán kormány erőszakos fellépésének lehetőségéről a szakértő arra emlékeztetett , hogy a nemrégiben leváltott elnököt, Viktor Janukovicsot éppen azért tudták elkergetni, mert erőszakot alkalmazott a saját népe ellen. Ha az új vezetés azzal kezdi regnálását, hogy vérbe folytja a krími oroszok mozgolódását, akkor elveszítené az erkölcsi alapot, hogy tovább vezesse az országot. Nagyon valószínű, hogy az ukrán vezetés inkább kivár és alkotmányos eszközökkel próbálja kezelni a válságot – tette hozzá.

15:40 A német, a francia és a lengyel diplomácia a területi egység mellett

Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter – a “weimari háromszög” országainak diplomáciai vezetői – közleményükben hangsúlyozták, hogy a Krím félszigeten kialakult feszültség “mély aggodalommal” tölti el őket. “Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Felszólítjuk valamennyi szereplőt, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely ezt veszélyeztetheti” – áll a közleményben.

15:30 Janukovics nem kért katonai segítséget

A leváltott ukrán elnök kategorikusan ellenzi a katonai behatolást Ukrajna területére. Hangsúlyozta, hogy a kijevi tragikus eseményeket az ukrán hatalom és az ottani ellenzék, valamint az Európa Tanács bevonásával kell vizsgálni, és csakis ennek a független vizsgálatnak hajlandó alávetni magát. Csak akkor tér vissza országába, ha nemzetközi közvetítők garantálják a biztonságát, de nincs szándékában részt venni a szerinte törvénytelenül kiírt, május 25-re tervezett ukrajnai elnökválasztáson.

15:20 Moszkva cáfol

Moszkva tagadja, hogy megsértette volna a csapatok mozgásáról szóló megállapodást a krími térségben. Előzőleg Ukrajna javasolta, hogy a krími eseményekkel összefüggésben haladéktalanul tartsanak kétoldalú konzultációt az 1997. évi orosz-ukrán barátsági, együttműködési és partnerségi szerződés 7. cikke alapján. Az orosz külügyi nyilatkozatot a moszkvai ukrán nagykövetség diplomatájával, Ruszlan Nyimcsinszkijjel lezajlott pénteki találkozó után adták ki.

15:02 Martonyi ígéretet kapott

A visegrádi országok külügyi vezetőivel folytatott megbeszélésen az újonnan kinevezett ukrán kormányfőtől, Arszenyij Jacenyuk elismerte, hogy nem volt helyes lépés a 2012-ben elfogadott nyelvtörvény múlt vasárnapi eltörlése. A V!-ek külügyminiszterei ígéretet kaptak arra, hogy mihamarabb rendezik Ukrajnában a kisebbségi nyelvtörvény ügyét – közölte Martonyi János magyar külügyminiszter Kijevben a találkozó után. A diplomaták a miniszterelnökön kívül találkoztak Andrij Descsica ideiglenes külügyminiszterrel, Vitalij Klicskóval, az Ütés (UDAR) párt elnökével és Olekszandr Jefremovval, a kormányváltás nyomán ellenzékbe vonult Régiók Pártjának frakcióvezetőjével is.

14:52 Moszkva nem tárgyal a barátságról

Oroszország elutasítja Ukrajnának azt a javaslatát, hogy konzultáljanak a két ország barátsági szerződéséről, mert álláspontja szerint a Krím félszigeti események az ukrán belpolitikai folyamatok eredményeként következtek be – közölte pénteki nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium.

14:49 Tisztek mentették ki Janukovicsot

A leváltott elnök szerint “hazafias érzelmű” tisztek segítettek neki Oroszországba utazni. Az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítójának cáfolta, hogy találkozott volna Vlagyimir Putyinnal, de közölte, hogy telefonon beszélt az orosz államfővel.


Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin

14:40 Kövérék üdvözölték az új ukrán vezetést

Közös nyilatkozatban üdvözölték az új ukrán vezetést a visegrádi országok (V4) házelnökei, egyúttal hangsúlyozták: Ukrajna stabilitása, területi integritása és demokratikus átalakulása a V4-eknek is érdekük. Kövér László házelnök kiemelte: a nyilatkozatban felhívták a figyelmet a veszélyekre is, így a kibontakozó krími eseményekre és arra, hogy nem lehet elfeledkezni az európai demokratikus értékek, valamint a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról.

14:35 Pénzmosással vádolják Janukovicsot Svájcban

A genfi igazságügyi hatóságok pénteken bejelentették, hogy bűnügyi eljárást indítottak a leváltott ukrán államfő, Viktor Janukovics, valamint fia, Olekszandr ellen pénzmosás gyanújával. Eközben a svájci kormány közzétett egy rendelkezést, amelyben befagyasztják húsz ukrán személyiség – többségükben az előző kormány leváltott miniszterei – svájci vagyonát. Köztük van Viktor Janukovics és fia is. Ugyancsak pénteken a Reuters hírügynökség magas rangú lichtensteini kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy Lichtenstein is be fogja fagyasztani volt ukrán kormánytagok pénzeszközeit.

14:30 Janukovics fasisztázik

Ukrajnában nacionalista, fasisztabarát erők ragadták meg a hatalmat, amelyek az ország népességének abszolút kisebbségét képviselik – jelentette ki pénteki sajtóértekezletén Viktor Janukovics a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban. Magát továbbra is államfőnek tartja, és szándékában áll tovább küzdeni Ukrajna jövőjéért. Az orosz televízió közölte, hogy Viktor Janukovics repülőgépe helyi idő szerint a péntek reggeli órákban  érkezett meg  Rosztov na Donu városba.


Fotó: MTI / Beliczay László

14:20 Timosenko elnökségre tör

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője jelentette be, hogy Julia Timosenko a Haza (Batykivscsina) párt vezetője indulni kíván a május 25-re kiírt ukrajnai előre hozott elnökválasztáson. A börtönéből nemrég szabadult Timosenko maga mondta neki egy beszélgetés alkalmával, hogy versenybe akar szállni az államfői posztért. Klicsko – aki szintén bejelentette korábban indulási szándékát – az újságírók előtt úgy fogalmazott: furcsa volt ezt hallani Timosenkótól.

14:10 Janukovics nincs a Krímen

Megkezdődött Viktor Janukovics leváltott ukrán elnök sajtóértekezlete pénteken közép-európai idő szerint 14 órakor a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban. Janukovics személyes jelenléte cáfolja azokat a korábbi híreszteléseket, hogy a volt ukrán elnök katonai helikopterrel pénteken délelőtt a Krím félszigeti Szevasztopolba érkezett.


Fotó: MTI / AP

13:49 Szükségállapotot fontolgatnak

Andrij Parubij, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács nemrégiben kinevezett titkára újságírónek válaszolva mondta el, hogy a rendkívüli intézkedéseket között “a szükségállapot elrendelése is a lehetőségek között van”.

Az Interfax orosz hírügynökség tudósítása szerint Parubij azt is hozzátette, hogy ha be is vezetnének szükségállapotot, az nem jelentené a hadsereg bevetését, mivel szerinte a meglévő rendfenntartó erők is kezelni tudják a válságot.

“Más, hatékonyabb megoldásokat fogunk keresni a Krím félszigeti helyzet eszkalációjának megállítására” – mondta. Az ukrán jogszabályok értelmében a parlament rendelhet el szükségállapotot, legfeljebb két hónapra.

A délelőtt eseményeit itt olvashatják >>

Olvasói sztorik