Nagyvilág

Ha a pokol jégből lenne, valahogy így nézne ki

Elképesztő videók a jégbefagyott Szlovéniáról.

Mintha a világvége előzetesét néznék, úgy néz ki Szlovénia az ónos eső több napon át tartó támadása után. Az országot több centis jégréteg temette alá, minden szabadon álló tárgyról jégcsapok lógnak, a közlekedési táblákat és lámpákat vastag jégréteg alatt bújnak meg – és mégis vannak, akik ilyenkor autóba ülnek, és felvételeket készítenek.

Az alábbi felvétel Postojna városában készült egy szélvédőkamerával felszerelt autóban. Ez a terület a leginkább érintett a hivatalosan is természeti katasztrófává minősített ónos esőktől, amelyek több mint száz kilométernyi elektromos vezetéket rongáltak meg.

A második felvétel pedig egy erdős területen lett felvéve. Bár már az előző videón is látni lehetett, hogy leginkább a fák sínylették meg az ónos esőt, ezen érezhető át csak igazán, hogy milyen nagy pusztítást végzett a zord időjárás az ország faállományában. A jég mintegy félmillió hektárnyi erdőt – az ország erdeinek 42 százalékát – rongált meg, és mintegy 3,5 millió köbméter fát pusztított el, ami nagyjából megegyezik az országban egy évben átlagosan kivágott famennyiséggel.

Szlovénia várhatóan csak szerdán szabadul ki a jég fogságából, az előrejelzések szerint csak akkor várható felmelegedés az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik