Belföld

Jégbe fagyott az ország

Szombat estétől vasárnap reggelig négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban. Elzárt út nem maradt sehol, és hétfőre sokkal jobb idő várható. Vasárnap reggel, a miniszterelnök a belügyminiszterrel és a katasztrófavédelmi főigazgatóval egyeztetett. Elégedetten nyugtázták, hogy sikerült ellenőrzés alatt tartani a vihart, ám a valóságban egy kiadós ónos eső okozott gondokat a közlekedésben.

Több nyugati megyében még citromsárga a riasztás, ami azt jelenti, hogy van még mire figyelni. A fővárosban és környékén jól lehetett közlekedni vasárnap napközben. Az autópályák kivezető szakaszai is rendben voltak, amikor a Hír24 stábja arra járt.

Éjszaka persze sokkal rosszabb volt a helyzet. A miniszterelnök reggel tájékozódott: fél hét után négy perccel találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi Györggyel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjével, hogy értékeljék az eseményeket.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a mentősök napközben alig győzték a munkát, egymást érték a hívások, a legtöbb esetben kéz-, illetve lábtörésekhez riasztották őket. A sérültek között egyaránt vannak fiatalok és idősek, és délután még voltak járhatatlan utak is. Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerint azonban mostanra simán kimerészkedhetünk az utakra.

A szomszéd országokban sem rózsás a helyzet. A Vajdaságban több száz autós rekedt a több mint 100 kilométer per órás szélben emelt úttorlaszok között. Nagy részüket sikerült kimenteni, 50 autó azonban még mindig a hó foglya, értük a szerb hadsereg küldött lánctalpasokat és mentőhelikoptereket.

Ausztria déli részén 3 nap alatt annyi hó esett, mint egy hónap alatt szokott. A helyiek már képtelen megbirkózni a hótakarítással, ezért kirendelték a hadsereg alakulatait is.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik