Nagyvilág

Most a szomszédaink csúszkálnak az ónos esőben

Ónos eső és havazás okoz fennakadásokat a hét vége óta Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában is.

Ausztriában számos közlekedési balesethez és kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat. Stájerországban csak vasárnap óta több mint 1500 helyszínre vonultak ki a tűzoltók. Faágak törtek le, helyenként egész fák dőltek ki a hó és a jég súlya alatt. A hatóságok közlése szerint egyes területeken “drámai” az áramellátás helyzete: hétfőn mintegy 11 500 háztartás volt áram nélkül, helyenként már vasárnap délután óta. Az áramszolgáltató folyamatosan dolgozik a leszakadt faágak által megrongált vezetékek javításán. A grazi kórházakban több tucat embert láttak el végtagtörésekkel. A hókotró gépek folyamatos munkája ellenére több mellékutat le kellett zárni.

Burgenlandban 17 ezer háztartásban ment el az áram, átlagban kétórás időtartamra. A helyi szolgáltató szerint hétfőre már minden burgenlandi háztartásban helyreállt az áramellátás. Ebben a tartományban is számos baleset történt, ágak szakadtak le, kidőlt fák torlaszolták el az utakat.

Horvátország hegyvidékes területén, Gorski Kotar régióban, Karlovac és Rijeka között szombat óta okoz gondokat az utakon és az áramellátásban a havas és ónos eső, az erős havazás és a jégeső. Számos jégpályává fagyott utat le kellett zárni, máshol kidőlt fák akadályozták a forgalmat. A zord idő a vasúti közlekedésben is zavarokat okozott. A térségben az iskolákban hétfőn szünetel a tanítás.

Szlovénia várhatóan még további két napig a jég fogságában marad. Hétfőn több tízezer háztartás volt áram nélkül, az óvodák és iskolák többsége zárva tart az áramszünet és a közlekedési nehézségek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik