Nagyvilág

Magyarázkodik az örményező Papcsák Ferenc

Papcsák Ferenc (Papcsák Ferenc)
Papcsák Ferenc (Papcsák Ferenc)

Zugló fideszes polgármestere visszautasítja az azeri hírportál állításait, miszerint örmény-azeri katonai kérdésekbe avatkozott volna be.

Ahogy arról már beszámoltunk, Papcsák Ferenc, az Azeri-magyar Baráti Társaság elnöke, azerbajdzsáni látogatása során felszólította az örmény csapatokat, hogy vonaljanak ki Nagorno-Karabah tartományból. Ez a terület eredetileg Azerbajdzsánhoz tartozik, de örmények lakják, akik a ’90-es években függetlenedtek – írta az Azernews.

Papcsák Ferenc közleményben reagált a hírre, a korábban megjelent információkat egyszerre nevezte badarságnak, nevetségesnek és felháborítónak:

„Visszautasítom az azeri hírportál állításait!

Megdöbbenéssel olvastam a hazai médiában megjelent hírt, miszerint azerbajdzsáni tartózkodásom alatt egy lapnak nyilatkozva örményellenes kijelentést tettem, felszólítva Örményországot, hogy csapatai vonuljanak ki, és a területet adják vissza Azerbajdzsánnak.

A hivatkozott lapban megjelent tudósítást badarságnak, nevetségesnek, egyben felháborítónak tartom, annak tartalmától teljes mértékben elhatárolódom. Azeri tartózkodásom idején egyetlen sajtóorgánumnak ilyen nyilatkozatot nem tettem. Az örmény-azeri konfliktusban sem az Azeri-Magyar Baráti Társaság elnökeként, sem magánemberként nem foglaltam állást, a cikk olyan állításokat tartalmaz, melyek részemről nem hangzottak el. A két nép vonatkozásában a békés egymás mellett élés valamint a konfliktusok békés úton történő lezárásának a híve vagyok.”

A magyar kormány egyébként különösen jó viszonyt ápol az azeri kormánnyal, elég csak az azeri baltás gyilkosra gondolni, aki álmában ölte meg örmény katontársát, és akit később kiadtunk Azerbajdzsánnak. Hazájában elnöki kegyelemmel szabadlábra helyezték, az örmény kormány pedig még aznap kijelentette, hogy felfüggesztik a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik