Nagyvilág

Az ENSZ elé viszik a baltás gyilkos kiadását

Safarov(960x640)(1).jpg (safarov, )
Safarov(960x640)(1).jpg (safarov, )

Panaszt készül emelni Örményország.

Azerbajdzsánnak az örményekkel szembeni megkülönböztető politikája miatt tiltakozni fog az ENSZ diszkriminációellenes bizottságánál Örményország – közölte az Armenpress helyi hírügynökség.

A bejelentés szerint a készülő dokumentumban kitérnek arra, hogy Azerbajdzsánnak kiadták az örmény katonatársát Budapesten meggyilkoló Ramil Safarov azeri katonatisztet, akinek az azeri államfő megkegyelmezett, továbbá azokra az esetekre, amelyek Jereván megítélése szerint bizonyítják az örmények hátrányos megkülönböztetését azeri részről.

Az ENSZ-ben a Hátrányos megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséről szóló egyezmény alapján 1965 óta létezik a diszkrimináció elleni bizottság. Örményország ennek az egyezménynek a 11. cikkére hivatkozik majd. Ebben előirányozzák azt a lehetőséget, hogy az országok úgynevezett államközi tiltakozással éljenek, ha szerintük más országok részéről jogsértés történt – írta az Armenpress Egise Kirakoszján igazságügyi miniszterhelyettesre hivatkozva.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Az Armenpress kiemelte, hogy az azeri tiszt átadását számos nemzetközi és örmény szervezet, politikai erő és személyiség elítélte. Szerzs Szargszján örmény államfő utasítására tavaly év végén munkacsoportot hoztak létre a nemzetközi szintű tiltakozás összehangolására.

Az áldozat képviselői Strasbourgban tettek panaszt

Egyéni panasszal fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához a Ramil Safarov azeri katonatiszt által 2004-ben Budapesten meggyilkolt örmény hadnagy, Gurgen Markarján és Safarov másik kiszemelt áldozata, Hajk Makucsján jogi képviselői – közölte pénteken az örmény igazságügyi minisztérium.

Mint Ruben Melikján miniszterhelyettes egy jereváni sajtóértekezleten elmondta, az Európa Tanács strasbourgi bíróságához benyújtott panasz Magyarország és Azerbajdzsán ellen irányul, s annak megállapítását kérik, hogy Safarov Magyarország általi átadása Azerbajdzsánnak, valamint ottani kegyelemben részesítése és hősként való ünneplése az Emberi Jogok Európai Konvenciójában foglalt alapvető jogokat sértett. Nevezetesen az egyezménynek az élethez való jogot és a diszkrimináció tilalmát kifejtő 2-es, illetve 14-es cikkét – mondta.

Melikján hozzátette: bár egyéni panaszról van szó, az örmény államot később harmadik félként bevonhatják az eljárásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik