Nagyvilág

Papcsák Ferenc jól megmondta az örményeknek

Zugló polgármestere felszólította (!) az örmény csapatokat, hogy vonaljanak ki Nagorno-Karabah tartományból.

Ez a terület eredetileg Azerbajdzsánhoz tartozott, de örmények laknak arrafelé, akik a 90-es években függetlenedtek. A tartományban örmény csapatok vigyáznak a biztonságukra, őket szólította fel Papcsák a kivonulásra – írja az Azernews.

Papcsák hozzátette, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait nem lehet nem figyelembe venni. Ezek arról szólnak, hogy az örmény csapatok vonuljanak ki. A zuglói polgármester ezen felül elítlte az örményeket azért is, mert “úgynevezett elnökválasztást” tartottak a tartományban. Az örmények egyelőre nem reagáltak Zugló polgármesterének felszólítására, és nagy valószínűséggel nem is fognak.

Jogos a kérdés, hogy miért épp Papcsák nyilatkozik a témában? Erre a válasz az, hogy azért, mert ő az Azeri-magyar Baráti Társaság alelnöke. A magyar kormánynak egyébként is nagyon jó a kapcsolata az azeri kormánnyal, mint ismert, kiadtuk nekik a baltás gyilkost, aki álmában gyilkolta le örmény katonatársát. Ramil Safarovot ezután hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyezték. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

A történettel kapcsolatban Vágó Gábor LMP-s politikus az alábbi levelet tette közzé:

“Tisztelt Papcsák Ferenc!

Mint bizonyára ön is tisztában van vele, az Egyesült Örmény Köztársaság 1989-beli kikiáltásának meghiúsulása után, 22 évvel ezelőtt Nagorni-Karabach maga önállósodott Azerbajdzsántól. Az ezt követő véres harcokban nagyon sok áldozat volt mindkét oldalon. A lezáratlan háború továbbra is mérgezi az örmény-azeri viszonyt. Jómagam tavaly látogattam el a magyarul Hegyi-Karabahnak nevezett tartományba.

Az ott folytatott beszélgetésekből azt szűrtem le, hogy a húsz esztendeje sokszor romok között élő emberek nem szeretnének mást, csupán békét és tisztességes megélhetést. Nem kívánja senki helyben a konfliktust, kivéve a nacionalista hőzöngőket, mind örmény, mind azeri oldalon.

Magyarország érdeke az, hogy a lehető legtöbb országgal baráti kapcsolatot ápoljon. Az azeri baltás gyilkos kiadatása mély sebeket okozott az örmény-magyar kapcsolatokban. Hiába igyekeztem szerény lehetőségeimmel és kapcsolataimmal javítani a helyzeten, az általam megszólított örmények mind kormányzati szintű bocsánatkérést követeltek.

A mostani Hegyi-Karabahhal kapcsolatos nyilatkozatával egyértelművé tette, hogy önnek fontosabb egy bizonytalan kimenetelű azeri üzlet, mint Magyarország kiegyensúlyozott külkapcsolatainak ápolása. Kérem, hogy mind polgármesterként, mind képviselőként, mind luxus Mercedes-tulajdonosként, mind luxus WC-használóként, mind korrupciós pénz visszaosztásban gyanúba került emberként tartózkodjon a további örményellenes kirohanásoktól.

Üdvözlettel

Vágó Gábor

Interparlementáris Unió

örmény-magyar baráti tagozatának alelnöke”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik