Nagyvilág

Ő lehet a klímaváltozás első ausztrál áldozata

A hegyi erszényespele 10 éven belül kipusztulhat, ha a kontinens átlaghőmérséklete 1 fokot emelkedik.

A hosszú farkú ritka apróság (Burramys parvus) több mint 25 millió éve része az ausztrál ökoszisztémának, ám a becslések szerint ma már mindössze 2000-2600 egyede él a kelet-ausztráliai New South Wales és Victoria államok között húzódó Snowy-hegység területén.

Az Australian Zoologist című folyóiratban közölt tanulmány előrejelzései szerint 2020-ig 1 Celsius-fokkal, 2050-ig 3 Celsius-fokkal fog növekedni az átlaghőmérséklet Ausztráliában. A helyi meteorológiai intézet szerint az ausztráliai átlaghőmérséklet nagyjából 0,7 Celsius-fokkal növekedett 1960 óta, és a 2001–2010 közötti időszak volt a kontinens eddig mért legmelegebb évtizede.

A hó eltűnése okozhatja a bajt

A hegyi erszényespelék testhossza legfeljebb 14 centiméter, testsúlyuk pedig 10-50 gramm.  Kőrakásokba bújva alszanak téli álmot az év hat hónapjában, amikor hótakaró borítja a hegyeket. A szigetelőanyagként szolgáló hórengeteg megakadályozza, hogy a kőrakások túlságosan kihűljenek, és ezáltal megvédi az állatokat a fagyástól.

A hóhiány következtében az állatok még azelőtt előbújhatnak téli rejtekhelyükről, hogy a táplálékul szolgáló lepkefélék és növények elérhetővé válnának, emiatt pedig az apró erszényesek éhen pusztulhatnak.

Van remény

A kutatók abban bíznak, hogy sikerül kialakítaniuk egy olyan tenyészkolóniát az alacsonyan fekvő esőerdőkben, ahol hozzászoktathatják az állatokat a melegebb klímához, amelyben egykor őseik is éltek. Mint arra a szakember rámutatott: „Amennyiben ezt nem tesszük meg, akkor szinte garantált, hogy elveszítjük ezt az állatot a klímaváltozás következtében.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik