Tudomány

Melegebb volt a fáraók idején

Pedig akkoriban nem is szennyezték a környezetet.

Az Egyesült Államok kormányzata által finanszírozott National Science Foundation (Nemzeti Tudományos Alapítvány) munkatársainak legújabb tanulmánya szerint Földünk klímája a jelenleginél sokkal melegebb volt az első fáraók idején, nagyjából ötezer évvel ezelőtt.

Tekintettel arra, hogy a holocén kezdetéről (5-10 ezer évvel ezelőttről) nem nagyon maradtak fenn meteorológiai mérések, a tudósok ősi pollenek, jégmagok vagy épp tengeri élőlények páncéljaiból próbáltak meg a lehető legpontosabban következtetni.


(Fotó: Science)

Bár a fenti ábra kontraintuitív lehet, a kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a modern kor drasztikus kilengései azért látszódnak, mert tudunk róluk, hiszen az elmúlt évszázadban folyamatosan feljegyzéseket készítünk. Ezzel szemben a több ezer évvel ezelőtti hőmérsékleti viszonyokról legjobb esetben is csak négyszáz éves átlagokban beszélhetünk.

Ez viszont éppen elég ahhoz, hogy kiderüljön: néhány évezrede átlagosan sokkal melegebb volt, mint manapság, ráadásul sokkal huzamosabb ideig – mégsem emelkedett meg úgy a tengerszint, mint amennyire (egyesek szerint) a környezetszennyező modern emberiség számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik