Tudomány

Egyre aggasztóbb az időjárás

Vihar (vihar)
Vihar (vihar)

Éghajlati katasztrófák megelőzésére készül a Meteorológiai Világszervezet.

Egyre gyakoribbá válnak az időjárási és éghajlati szélsőségek a világ több pontján. Sűrűbben fordulhatnak elő súlyos aszályok, hőhullámok, heves esőzések és komoly árvizek is. A katasztrófákra való megfelelő felkészülés volt a témája a Meteorológiai Világszervezet (WMO) október végi, rendkívüli ülésének.

A genfi tanácskozáson cselekvési tervet fogadtak el a szakértők, melynek célja az egészséggel, a vízgazdálkodással, a mezőgazdasággal és az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos szolgáltatások fejlesztése, illetve a szezonális és az árvízi előrejelzések monitoringja.

Jelenleg mintegy hetven országban hiányosak vagy egyáltalán nem léteznek éghajlati szolgáltatások. Pedig az ilyen rendszerek segítséget jelentenek a katasztrófák kockázatainak csökkentésében – hangsúlyozta Michel Jarraud, a WMO főtitkára.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint nemcsak globálisan, de Magyarországon is elengedhetetlen egy olyan előrejelző rendszer kialakítása, amely a legfejlettebb modelleken és technológiákon alapul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik