Belföld

Elviselhetetlen lesz a nyári hőség

A magyarországi felmelegedés legalább a kétszerese lesz a globális átlagnak - figyelmeztet egy klímaváltozás-tudós.

Ha 2 helyett 4 fokos lesz a globális felmelegedés, az azt jelentheti, hogy az évszázad második felére Budapesten akár 12 fokkal emelkedhet a júliusi átlagos középhőmérséklet – mondta Ürge-Vorsatz Diana a HVG-nek. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének tagja arra figyelmeztet, hogy Magyarországon a nyári hőhullámokban a világátlagnál is rosszabb lesz a helyzet.

A klímatudós emlékeztet arra, hogy a hőség elleni védekezésünk alapvetően arra épül, hogy éjszaka lehűl a levegő. Az előre jelzett melegedésnél viszont nem lesz lehetőség arra, hogy éjszaka regenerálódjunk. Olyan mértékű stressz lesz az embereken és az infrastruktúrán, hogy az már az egészségügyre is ki fog hatni.

A klímavédelemnek komoly eredményei lehetnek. Magyarországon a kibocsátás fele az épületekből ered, vagyis főleg a fűtéssel kapcsolatos. Ezt szinte teljesen ki lehetne küszöbölni, ha passzív szintre újítanák föl az épületeket. Ha azt az összeget, amit az ország gázvezeték-építésre szán, és gáztározók támogatására költött, épületfelújításra fordítaná, már megoldódott volna az energiaszegénység problémája – hívja föl a figyelmet Ürge-Vorsatz Diana.

Az origo cikke szerint nem jók a 2013-as időjárási kilátások: a globális felmelegedés miatt tapasztalt szélsőségeket tovább fokozhatja az idén érkező El Nino jelenség és az évtized legerősebb naptevékenysége. Az Északi-sarkvidéken a rekordméretű olvadás sem kizárható, a Jeges-tengerből pár éven belül teljesen eltűnhet a jég.

Két szélsőségesen száraz év után csak reménykedni lehet abban, hogy 2013-ban több eső lesz Magyarországon. A remény viszont azért nem alaptalan, mert aszályos hónapokat meglepetésszerűen követhet egy nedvesebb időszak – a csapadék ugyanis nagyon egyenlőtlenül oszlik el térben és időben. Ezt tavaly leginkább Nagy-Britanniában lehetett tapasztalni, ahol minden idők egyik legszárazabb márciusa után a késő tavasz és a nyár bőven bepótolta a lemaradást.

Pontosan ez az a csapadékmennyiség, ami nagyon hiányzik most Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) októberi elemzése szerint a Szahara fölül kiterjeszkedő magas nyomású légtömegek gátolták meg, hogy a nyáron a szokásos ritmusban jussanak el a Kárpát-medence és Magyarország fölé az esőt hozó ciklonok.

Az Egyesült Államokban 2012 volt minden idők legmelegebb esztendeje, az éves középhőmérséklet elérte a 13 Celsius-fokot. Ez 0,6 fokkal magasabb, mint az eddigi rekordévben, 1998-ban. Az ilyen mértékű csúcsdöntés egyes meteorológusok szerint a globális felmelegedés jele, amelynek üteme gyorsabb a vártnál.

2012 mintegy 1,7 fokkal volt melegebb az egész XX. század átlagánál, és a tavalyi július volt a legforróbb az amerikai országos meteorológiai mérések kezdete, vagyis 1895 óta. Az éves melegrekord 19 államban dőlt meg, ugyanakkor Alaszkában tavaly a szokásosnál hidegebb volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik