Nagyvilág

Nem kegyelmeztek a Manson-banda tagjának

Megtagadta Charles Manson egy negyven éve börtönben lévő követőjének szabadon engedését Jerry Brown kaliforniai kormányzó, noha a kegyelmi bizottság ezzel ellenkező tartalmú döntést hozott.

A testület nemrég határozott úgy, hogy a most 70 éves Bruce Davis elhagyhatja a börtönt, a végső szó azonban a kormányzóé volt, ő pedig helyi idő szerint pénteken úgy döntött, a Manson “család” tagjának továbbra is rácsok mögött kell maradnia. Brown szerint szabadulása esetén Davis veszélyt jelentene a társadalomra.

Bruce Davis mindössze a második olyan tagja lett volna a Manson-banda gyilkossági sorozatával kapcsolatban elítélteknek, aki kegyelmet kap a vérengzések 1969-es kezdete óta. A férfi nem volt részese a Tate-LaBianca-gyilkosságoknak, Charles Mansonnal és másokkal együtt egy zenész, Gary Hinman és egy kaszkadőr, Donald “Shorty” Shea meggyilkolásában találták bűnösnek.

Jerry Brown szerint Davis teljes mértékben osztotta a “család” torz értékeit és céljait és mindenáron védelmezni akarta a banda érdekeit. A kormányzó döntésében az is közrejátszott, hogy a férfi sohasem volt hajlandó teljes mértékben elismerni a két gyilkosságban való felelősségét. “Nem hiszem, hogy Davis csak egy kelletlen követő volt, aki sodródott az erőszakkal. Elég idős és tapasztalt volt, tudta, mire képes a Manson család, tudatosan vett részt a bűncselekményekben” – fogalmazott a politikus. A férfi 30 éves volt, amikor 1972-ben életfogytig tartó büntetésre ítélték.

Davis ügyvédje szörnyűnek nevezte a kormányzó döntését. Szerinte a férfi készen állt volna arra, hogy visszaengedjék a társadalomba és mindent elmondott magáról, valamint a bandáról. Davis megtért a börtönben, doktorátust szerzett vallásfilozófiából.

A zenész és a kaszkadőr megölésében szintén részt vevő Steve Grogant évekkel ezelőtt szabadon engedték, miután beleegyezett, hogy elvezeti a rendőrséget a holttestekhez San Fernando Valleyben.
Manson, valamint három követője – Leslie Van Houten, Patricia Krenwinkel és Charles “Tex” Watson – továbbra is börtönben van. Társuk, Susan Atkins a rácsok mögött halt meg 2009-ben rákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik