Külföld

A hírhedt tömeggyilkos utolsó esélye

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2012. 04. 11. 07:30

Feltételesen szabadlábra helyezhetnék Charles Manson szektavezért, a világ egyik leghírhedtebb tömeggyilkosát, de szinte biztos, hogy nem fogják.

A kaliforniai hatóságok szerdán már a 12. alkalommal dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e a hét ember meggyilkolása miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Charles Manson szabadlábra helyezését. A már 77 éves férfinek valószínűleg ez lesz az utolsó esélye arra, hogy kiengedjék a börtönből. A kaliforniai törvények szerint ugyanis a bizottság úgy is dönthet, hogy legközelebb 15 év múlva lesz lehetősége a feltételes szabadlábra helyezésre, 92 évesen.

Charles Manson (Charles Manson)
Fotók: AFP

Manson várhatóan nem jelenik meg személyesen a meghallgatáson, amely alkalmából a kaliforniai börtönhatóságok, a CNN kérésére, nyilvánosságra hoztak egy egészen friss, tavaly nyáron készült felvételt a hírhedt szektavezérről. A világ egyik legismertebb tömeggyilkosáról készült fotón egy megfáradt tekintetű öregembert lehet látni, hosszú ősz hajjal és szakállal. A legutóbbi, három évvel korábban készült felvételen még kopasz volt, rövid szakállal. Csak a homlokába vésett horogkereszt maradt semmi mással össze nem téveszthető ismertetőjegynek.

Bár Manson nagyon megöregedett, Los Angeles ügyészsége már jelezte, hogy a szabadlábra helyezés elutasítását fogják kérni. Egészen pontosan „erőteljesen ellenzik” Manson visszaengedését a társadalomba. Öt évvel korábban arra hivatkozva utasították el szabadon engedését, hogy idős kora ellenére is túl nagy veszélyt jelent másokra.

Charles Manson (Charles Manson)

Manson „szörnyű rab” volt. Rendszeresen megszegte a börtönszabályokat, ez sem segíti elő szabadon engedését. A börtönőröket fenyegető, köpködő és dobáló szektavezérnél hosszú rabsága alatt többször találtak fegyvereket, mobiltelefonokat, gyújtogatás miatt indítottak ellene eljárást. Úgy vélik, a börtöntársadalomtól elzártan kell tartani, saját érdekében.

Mansont eredetileg halálra ítélték az 1969-ben elkövetett gyilkosságsorozat miatt, amelyet követői hajtottak végre két egymást követő augusztusi napon. A Családnak nevezett szekta tagjai Manson utasítására hét embert gyilkoltak meg véres kegyetlenséggel. Az áldozatok közt volt Roman Polanski filmrendező felesége, Sharon Tate, aki nyolc és fél hónapos terhes volt, amikor a Manson Család betört kaliforniai otthonába, és négy vendégével együtt lemészárolták őket. Másnap este pedig Leno és Rosemary LaBiancát gyilkolták meg. Az ügyészség szerint a gyilkosságokkal háborút akartak kirobbantani a fehérek és a feketék között.

Charles Manson (Charles Manson)

A Kaliforniában halálra ítélt Manson büntetését, akit később két másik emberölési ügyben is bűnösnek találtak, 1977-ben változtatták életfogytig tartó börtönbüntetésre, mivel az állam legfelsőbb bírósága öt évvel korábban alkotmányellenesnek találta a halálbüntetésről szóló állami törvényt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.