Nagyvilág

Nem kémkedhetnek a dolgozók után

biztonsági kamera (biztonsági kamera, )
biztonsági kamera (biztonsági kamera, )

A munkavállalók rejtett kamerás megfigyelésének tiltását tervezi a kormány Németországban.

A németországi munkavállalókra vonatkozó adatvédelmi törvény tervezett reformjának részeként teljesen megszűnik a rejtett kamerás megfigyelés lehetősége, amely az utóbbi években már jelentősen szűkült. Jelenleg kizárólag súlyos bűncselekményre utaló konkrét gyanú esetén rögzíthető videofelvétel munkahelyen rejtett kamerarendszerrel – derül ki a német sajtóban hétfőn ismertetett tervezet szerint. A konzervatív-liberális koalíció több évig tartó vita során dolgozta ki a jogszabálytervezetet.

Az előkészítés közben több óriásvállalat került a lapok címoldalára a dolgozók titkos megfigyeléséről szóló beszámolókkal. Legutóbb, január elején az Aldi Süd diszkontáruházláncról derült ki, hogy több üzletben rejtett kamerákkal ellenőrizték az alkalmazottakat.

Az új tervezet szerint a munkavállalóra vonatkozó bármiféle adatot csak akkor szabad rögzíteni, kezelni és felhasználni, ha az a vállalat számára elengedhetetlenül szükséges, és nem ütközik az érintett személy érdekeivel. Ugyanez vonatkozik a lehetséges munkavállalókra is, vagyis a szabályt be kell tartani a munkaerő-kiválasztási folyamat – például alkalmassági vagy orvosi vizsgálat – során is.

A nyílt kamerás megfigyelés lehetőségét bővítik, de számos korábbi korlátozás érvényben marad, így például továbbra sem lehet a munkavállaló magatartásának és teljesítményének ellenőrzése a videofelvétel készítésének célja, és tiltott marad az öltöző-, pihenő- és mellékhelyiségek megfigyelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik