Tech

A WiFi elárulja, hol vagy és mit csinálsz

Nem kell kamera, se mikrofon: a WiFi-jelekből lehet arra következtetni, hogy a lakáson belül pontosan hol vagy és nagyjából mit csinálhatsz.

Neal Patwari, a Utah-i Egyetem kutatója azt fedezte fel, hogy a légzés befolyásolja a WiFi-jelek erősségét – mellkasunk mozgása miatt megváltozik a jelek mozgása, ráadásul valamennyit gyengülnek is. S bár a jelveszteség minimális, mégis érzékelhető annyira, hogy légzésünk ritmusát is ki lehessen következtetni.

A technológiát természetesen lehetne használni például arra, hogy felügyeljük betegek állapotát, de igazán izgalmassá akkor válik a dolog, ha egy kevésbé kedves lehetőségre gondolunk: mondjuk a kémkedésre.

Mivel az erőben (már a WiFi-jében) minden mozgás zavart okoz, és nincs szükség semmilyen hacker tevékenységére, hogy ezeket a változásokat érzékeljük, akár a szomszéd szobából is megfigyelhető, hogy a lakásban a célszemély hol tartózkodik, merre jár és mit csinálhat. A rendszer állítólag annyira kifinomult, hogy azt is képes megállapítani, hogy valaki fekszik, áll vagy ül.

Tehát amennyiben valaki huzamosabb ideig mozdulatlanul fekszik, légzése pedig egyenletes, nagyon valószínű, hogy alszik. A módszer ráadásul bárhol bevethető, hiszen senki nem mondta, hogy a megfigyelt személy WiFi-jét kell igénybe venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik