Kultúra

Felpezsdíti a házaséletet a mamipornó

szex (szex)
szex (szex)

Robbantott a bestseller listákon, meglódította a szexboltok forgalmát, sőt felforrósította a házaspárok unalomba fulladt szexuális életét. A „felnőtt Twilight” hamarosan a moziban és az áruházak kozmetikai- és fehérmenűosztályán folytatja diadalútját. +18!

A házasság során a szex három szakaszon megy keresztül: a konyhai, a hálószobai és az előszobai. A konyhai szex az, amikor a friss házasok még spontán egymásra ugranak, nem bírva a vágyaikkal. A hálószobai szex a több éve házasok rutinos szeretkezése. Az előszobai szex pedig amikor a házaspár elmegy egymás mellett, és odaszól egyik a egymásnak: b…meg!

Legalábbis ezt állítják a “bölcsek”…

Ám immár egy 4. féle szexről is beszélhetünk: amikor az előszobai szex fázisában lévő házaspárok újrakezdik a szexuális életüket még pedig egy félénk, kétgyermekes, brit háziasszony vad ábrándjainak, szenvedélyes szexjeleneteinek a hatására. A 49 éves, Londonban élő E. L. James (valódi nevén: Erika Leonard) erotikus regénytrilógiája, amelynek első kötete (A szürke ötven árnyalata c.) a napokban jelent meg magyarul, nemcsak a világ könyvpiacait forgatta fel, hanem nők millióinak a szexuális életét.

A korábban tévés forgatókönyvíróként dolgozó londoni anyuka annyira unta a munkáját, hogy inkább az erotikus irományaiban élte ki magát nap, mint nap. A Twilight-sorozatokra rákattanva Bella és Edward szexuális életét kezdte írásaiban boncolgatni, hiszen az kimaradt a vámpíros regényekből az írónő, Stephenie Meyer vallásossága miatt. Ám idővel átkeresztelte őket: így lett Bellából a 22 éves, angol irodalom szakon frissen végzett lány, Anastasia Steele, Edwardból pedig a 27 éves milliárdos üzletember, a jóképű, ám manipulatív és uralkodási kényszerrel küzdő Christian Grey, aki bevezeti szűz kedvesét a szadomazo szex világába.

Rákaptak az ízére

Mondhatni, E.L. James visszahozta a pornót, hiszen az erotikus irodalom már régóta kiment a divatból. A köteteinek a hatására világszerte több pár is arról számolt be, hogy visszatért a tűz az ellaposodott szexuális életükbe. A brit extévés regényei ugyanis abban segítettek a nőknek, hogy párjukkal végre nyíltan beszéljenek a szexuális életükről, és felfűszerezzék azt a regényből ellesett jelenetekkel és szexkellékekkel.

Mivel a könyvben a szadomazo szex áll a központban olyan felszerelésekkel, mint az ostor, a bilincs és egyéb „nyalánkságok”, a trilógia berobbanása óta jócskán megugrott a szexboltok forgalma. A szadomazo szex kellékeit viszik, mint a cukrot, akárcsak a ruhaüzletek polcairól a szürke nyakkendőt, amely fontos szerepet kap a regény kikötözős szexjeleneteiben.

A szürke ötven árnyalata című könyv hatására egy hónap alatt jelentősen megugrott a szexuális segédeszközök (különösen a Nyuszi Vibrátor) eladása Angliában. Az ostorok 15, a szemkötők 60, a bondázs szetteké 35, a bilincs és a fenekeléshez szükséges lapát 30, gésagolyók eladása pedig 200 százalékkal nőtt meg – számoltak be az Ann Summers szexbolt-hálózatnál. Sőt egy New York-i szexshop már szexórákat, workshopokat is kínál a könyv jelenetei alapján. Az első meghirdetett órán több száz pár rohamozta meg a boltot, hogy mélyebben elmerüljenek a kikötözéses és ostorozós technikákban.

Az élre tört

A trilógiát eleinte az unatkozó háziasszonyok falták – innen ered a mamipornó becenév -, ám idővel a fiatalabbak és az idősebbek is rákattantak. Immár 37 országban könyveladási rekordokat döntöget, sőt lekörözte a Harry Potter könyveket és a Da Vinci-kódot is. Csak 4 hónapja jelent meg a széria (idehaza, a második kötetet augusztusban, míg a harmadik részt októberben adják ki magyarul), amely új ajtókat nyitott az erotikus irodalom műfajában, ám világszerte eddig már több mint 20 millió példányt adtak el.

Az írónő pedig nem panaszkodhat: hetente körülbelül 1 millió fontot keres, és hetente legalább 1 millió példány talál vevőre a trilógiájából nyomtatott és ebook-változatban. Ez utóbbiból különösen azért fogy sok, mivel a szemérmesebbek inkább ilyen formában olvassák a szadomazo pornót, így nem kínos előkapni a retikülből akár a metrón, akár a strandon, akár a banki sorban állás közben.

 

A jövő: mozi és brend

Aki pedig túlvan a könyveken, nem ússza meg ennyivel, hiszen már a filmvilág is rávette magát az erotikus trilógiára. Az írónő már nyélbe is ütötte a szerződést az Universal Studióval, és a hollywoodi pletykák szerint Angelina Jolie-t kérték fel rendezőnek.

A rajongók pedig hamarosan akár Anastasia hajgumiját vagy Christian pizsamanadrágját is megvásárolhatják, ugyanis egy egész brend fog épülni az Ötven árnyalat köré.  E.L. James ugyanis már aláírta a szerződéseket, hogy szépségápolási és kozmetikai cikkek, fehérneműk, bútorok, ékszerek és ágyneműk futhassanak az Ötven árnyalat márkanév alatt. Szadomazo Barbie-baba egyelőre nem került szóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik