Nagyvilág

Tizenhárom embert ölt meg Sandy

Sandy - Szabadság-szobor (sandy, )
Sandy - Szabadság-szobor (sandy, )

Helyi idő szerint hétfő este csapott le az amerikai szárazföldre a Sandy hurrikán. Bár a szupervihar elmaradt és a hurrikánt poszt-trópusi ciklonná minősítettek át, a pusztítás, amit okozott, így is óriási. A legfrissebb jelentések szerint az Egyesült Államokban tizenkettő és Kanadában egy halálos áldozatot, és súlyos anyagi károkat követelt. Tombolását özönvízszerű eső, hatalmas áradások és jelentős áramkimaradások kísérték.


Kövesse Sandyt élőben!

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) hétfő késő este jelentette, hogy a Sandy központja New Jerseynél érte el a keleti partvidéket. Atlantic Citytől 10 kilométerre ért partot, a széllökések sebessége 129 kilométer volt óránként.

A Nemzeti Hurrikánközpont időközben a Sandyt poszt-trópusi ciklonná minősítette át. Eszerint a vihar hurrikánerejű maradt ugyan, de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait. Már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, hanem úgynevezett téli ciklonná vált.

Több mint egymillió embert menekítettek

A CNN legfrissebb adatai szerint tíz államban összesen 6,5 millió ember maradt áram nélkül. Az evakuálásra felszólított lakosok száma meghaladta az egymilliót. Több part menti település víz alá került.

Kora éjszaka Mario Cuomo New York állam kormányzója azt közölte: a vihar az állam területén legkevesebb öt halálos áldozatot követelt. A halottak között két tizenéves gyerek is volt.

A Sandy miatt leállították a légi, a vasúti és a helyi tömegközlekedést. A vihar megzavarta az amerikai választási kampányt, az elnökjelöltek lemondták hétfői és keddi szerepléseiket.

Mindenki rettegett

Drámai tudósításokban számoltak be a hírügynökségek a Sandy pusztításairól New Yorkban, ahol – mint fogalmaztak – szinte mindenki rettegett. Michael Bloomberg polgármester drámai hangú felhívást intézett a város lakóihoz.

A hatalmas szélvihar és az özönvízként szakadó eső hétfő délutántól a város egyetlen negyedét sem kímélte. Egyaránt sújtotta a többnyire szegények lakta külső negyedeket, de Manhattan legelőkelőbb részeit is.


Így látta Sandyt a Szabadság-szobor (Fotó: Earthcam.com/Facebook)

Egyedül New Yorkban közel 400 ezer embernek kellett elhagynia házát vagy lakását, különösen a mélyebben fekvő területeken. A legtöbben rokonoknál vagy barátoknál kerestek szállást, sokan azonban elhagyták a várost. A kényszerszállásokat többnyire egyetemeken, kollégiumokban, iskolákban hozták létre. Lakóik közül sokan már napokkal korábban odaköltöztek.

Sötétbe borult New York

Manhattan alsó részét este öntötte el a víz, New York központja sötétbe borult. A hidak és az alagutak lezárása miatt a városrész gyakorlatilag elszigetelődött. A nagy erejű szél megrongált egy 90 szintes házat építő darut, egy többemeletes épület pedig részben összeomlott.

A polgármester hétfő este drámai hangú felhívást intézett a város lakóihoz. Felszólította az embereket, hogy semmiképp ne menjenek az utcákra, szavai szerint mindenki maradjon ott, ahol tartózkodik. Bloomberg arra is figyelmeztetett, hogy anyagi károk vagy kisebb sérülések esetén ne hívják a hatalmas munkát végző mentőket vagy a tűzoltókat, és csak akkor telefonáljanak, ha emberélet van veszélyben.

Bloomberg beszámolt arról, hogy hétfő estére mintegy negyedmillió ügyfél maradt áram nélkül. Ugyanakkor elismerte, hogy a tényleges szám ennél jóval magasabb lehet, az előfizetők között ugyanis többlakásos apartmanházak is vannak. Sajtótájékoztatóján spanyolul is elismételte az általa mondottakat, hogy a város spanyol ajkú lakosaihoz is eljussanak a fontos hírek.


Szinte kiürültek az üzletek New Yorkban (Fotó: AFP)

Az áramkimaradás – mint utalt rá – napokig eltarthat. A legfontosabb feladatnak a város egyes részeit elárasztó víz eltávolítását nevezte. Utalt arra, hogy ez is több napot vehet igénybe. Végezetül arra figyelmeztetett, hogy a leszakadt kábelek szintén hatalmas veszélyt jelenthetnek.

A Sandy New York és New Jersey államok mellett főként Delaware államban okozott súlyos fennakadásokat. New York mellett több más városban is arra szólították fel az embereket, hogy ne menjenek az elárasztott utcákra, sőt egyes helyeken tényleges kijárási tilalmat rendeltek el.

Az olyan milliós metropoliszokban, mint New York, Washington vagy Philadelphia a hivatalok egyaránt zárva maradtak. Megbénult a közlekedés, bezártak az iskolák, a színházak, a könyvesboltok és a legtöbb üzlet. “Nem nyitott ki” az ENSZ és a Wall Street sem. A New York-i tőzsde kedden is zárva marad.

Felbecsülhetetelen károk

Az anyagi károk nagysága egyelőre felbecsülhetetlen. Elemzők úgy vélekedtek, nem valószínű, hogy a Sandy hatása tetten érhető lesz az amerikai gazdaság negyedik negyedéves teljesítményében.


Egy elárasztott benzinkút New Yorkban (Fotó: AFP)

A szupervihar átmeneti nehézségeket okoz a vállalkozásoknak, a közlekedésben és a fogyasztásban, hosszabb távon azonban nem lesz hatással a gazdaságra. A várható lassulás után a gazdasági bővülés minden bizonnyal visszanyeri ritmusát, ahogy megkezdődik a helyreállítás – fogalmazott Mark Zandi, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza.

Előzetes becslések szerint a szupervihar okozta károk 10-20 milliárd dollár közötti összegre rúgnak majd, ez azt jelenti, hogy a Sandy nagyobb pusztítást okoz a tavalyi Irén hurrikánnál, amely miatt 15,8 milliárd dollárnyi kár keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik