Nagyvilág

Szorul a hurok a Szíriában rekedt magyarok körül

Szíriában rekedt magyarok (Szíria )
Szíriában rekedt magyarok (Szíria )

A hadsereg már a főváros északi peremterületét lövi, a lakosság menekül. Törökország lezárta valamennyi Szíriába vezető határátkelőjét.

A százezer lakosú al-Telt egy gépesített zászlóalj vette tűz alá szerda hajnalban. Az egységnek a közelben van a főhadiszállása. Percenként csapódott be egy-egy lövedék a lakóépületekbe.

Ellenzéki források szerint a felkelők felszámolták azt az útakadályt, amelyet a hadsereg állított fel az al-Telből Damaszkusz központja felé vezető úton. Az emberek többsége azonban északra, a közeli hegyekbe menekül.

A térségben helikopterek köröznek. Egy helybeli elmondása szerint az emberek robbanásokra ébredtek és menekülni kezdtek. Nincs áram és a telefonvonalak sem működnek.

Al-Telt korábban biztonságos helynek tartották, az elmúlt hónapokban több ezer család menekült ide Homszból és Damaszkusz más külvárosaiból. A település nyolc kilométerre fekszik a főváros központjától, főleg konzervatív szunnita muzulmánok lakják. A múlt héten került a felkelők kezére Damaszkusz számos kerületével együtt.

Határzár

Törökország lezárja szerdán a Szíriába vezető összes határátkelőt – közölte Hayati Yazici vámügyi és kereskedelmi miniszter a török NTV televízió jelentése szerint. Az intézkedést feltehetőleg az váltotta ki, hogy a szíriai felkelők az utóbbi hetekben elfoglaltak több olyan határátkelőhelyet, amelyek Törökországba vezetnek.

Magyarok a bombazáporban

Folytatódtak az összecsapások szerdán a kormányerők és a felkelők között Aleppónál; immár hatodik napja tart a harc a legjelentősebb kereskedelmi és ipari városnál – közölte egy ellenzéki szervezet. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint szerdán hét ember, köztük hat civil halt meg. Az eddigi adatok  158 halálos áldozata volt az aleppói harcoknak. Reggel a város déli részén fekvő Busztán al-Kaszr negyedben is folyt a harc. A kormányerőket helikopterek is támogatták. Hajnalban összecsapások voltak a város központjában, a város felett harci gépek köröztek, de nem bombáztak.

Kedden a szír vezetés több ezer katonát vezényelt a térségbe, amely a kormányerők és a felkelők közötti harcok fő színterévé vált. Mint arról a Hír24 beszámolt, egy magyar nő kétéves gyermekével a bombazáportól sújtott városban rekedt, mivel a család férfi tagja nem kapta meg a magyar vízumot.

Benkő Dóra tegnap áldatlan állapotokról számolt be lapunknak. Azt mondta, harci helikopterek köröznek és lőnek a város felett. Már el sem merik hagyni a lakást, mert túl veszélyes, így esélyük sincs arra, hogy kijussanak a Aleppóból.

Az asszony a városban tapasztalható életkörülményekről elmondta: az élelmiszerárak az ötszörösére emelkedtek, a benzin már valóságos kincsnek számít, és víz is alig van. Az utcákat mocsok borítja, mert a szemétszállítás is szünetel, és attól félnek, hogy ez betegségek kialakulásához vezethet.

Izrael bekeményít

Izrael azonnal és a „lehető legkeményebben” fog reagálni, ha Szíria vegyi fegyvereket ad át a libanoni Hezbollah radikális síita szervezetnek – figyelmeztetett szerdán Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a közrádióban. Az izraeli diplomácia vezetője szerint ez „háborús ok, át nem léphető vörös vonal” lenne, és az üzenetet eljuttatták az európaiaknak, az amerikaiaknak, az ENSZ-nek és Oroszországnak, vagyis a „közel-keleti kvartett” tagjainak. Benni Ganc tábornok, izraeli vezérkari főnök kedden kijelentette, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje „ellenőrzés alatt tartja fegyverkészleteit”, sőt „éppen szigorítja a hadsereg fegyvereit védő biztonsági intézkedéseket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik