Nagyvilág

Életveszélyben egy magyar család Szíriában

szíria lázadás (szíria, lázadás, fegyveres)
szíria lázadás (szíria, lázadás, fegyveres)

Börtönlázadás volt Aleppóban, amelyet a biztonsági erők kemény kézzel levertek. Egy magyar nő és kétéves kisfia is a városban ragadtak. A helyiek mészárlástól tartanak.

Börtönlázadás volt abban a szír nagyvárosban, ahol egy magyar nő és kétéves kisfia ragadtak. Mint arról a Hír24 korábban beszámolt, Benkő Dóra június végén érkezett Aleppóba, hogy magyar vízumot szerezzen élettársának, a gyermek apjának és hazautazhassanak. Dóra már a lázadás kitörése előtt is azt írta, hogy “Aleppóban is kitört a háború!”.

A városi börtönben most nyolc rabot megöltek. Aleppó Szíria második legnagyobb városa. Öt napja ide is átterjedt a fegyveres lázadás. A Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) szerint a rabok békés ülősztrájkkal tiltakoztak a rossz bánásmód miatt, de a rendfenntartók könnygázt és éleslőszert vetettek be, helikopterekről lőtték a rabokat. Állítólag tűz ütött ki a börtönben.


Aleppo utcáin szinte csak fegyveres lázadókat látni, a képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: AFP / Bulent Kilic

Az ellenzék figyelmeztetett: itt is fennáll a veszély, hogy a biztonsági erők mészárlást követnek el, ahogy a középső országrészben, Homszban is, ahol a hét végén vertek le börtönlázadást. Állítólag a homszi börtönben egyáltalán nincs se élelem, se víz.

Aleppóban, Szíria második legnagyobb városában a hétvégén törtek ki harcok az ellenzéki erők, és a kormánycsapatok közt. A külföldi sajtóban megjelent beszámolók szerint a város északi kerületeit érték az összecsapások, amelyek hétfőn is zajlottak, de Benkő arról számolt be, hogy Aleppó déli részén is harcok vannak, valamint az ellenzéki erők támadják a város repülőterét is, és attól lehet tartani, hogy azt nemsokára le fogják zárni. A nő elmondta: amikor kiérkezett, még sétálni is tudtak a városban, de hétfőn már a lakásuktól egysaroknyira is volt robbantás.

Közben a szíriai felkelők azzal vádolták meg a kormányt, hogy vegyi fegyvereket szállított az ország határának közelében lévő repülőterekre. Damaszkusz hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy külső támadás esetén bevetné ezeket a fegyvereket.

A Külügyminisztérium utoljára néhány napja ismételte meg korábbi figyelmeztetését, és a bizonytalan helyzet miatt arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy ne utazzanak Szíriába, az ott tartózkodó honfitársaink pedig azonnal hagyják el az országot. A damaszkuszi magyar nagykövetség telefonszámai: 00-963-11-611-07-87, 00-963-11-611-28-04, 00-963-11-611-79-66. Ügyelet (14.00 óra után): 00-963-955-336-006.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik