Nagyvilág

Vádemelés francia iszlamisták ellen

Zsidókat raboltak volna el, az iszlám jogrendszer bevezetését szorgalmazták, és szent háborúra készültek.

Előzetesen vádat emeltek tizenhárom, Franciaországban múlt pénteken őrizetbe vett feltételezett iszlám radikális ellen – közölte egy párizsi ügyész kedden. Francois Molins sajtótájékoztatóján elmondta: a “Forsane Alizza” (Büszkeség Lovagjai) nevű szervezet tagjai az iszlám jog, a saría franciaországi bevezetésére szólítottak fel, fegyvereket rejtettek el és összeesküvéseket terveltek ki, mint például egy bíró elrablását.

Molins elmondta, hogy a csoport tagjai Párizs környéki parkokban és erdőkben részesültek fizikai és szellemi (vallási) kiképzésben, hogy “részt vegyenek egy dzsihádban (szent háborúban)”. Bernard Squarcini, a francia belső elhárítás igazgatója szombaton azt közölte a La Provence című regionális lappal, hogy a feltételezett iszlamisták a jelek szerint “emberrablásra készültek”. Egy forrás szerint az egyik emberrablás céltáblája egy “zsidó hangzású nevet viselő bíró” volt, egy másik forrás úgy tudja, hogy ez a személy egy “lyoni zsidó vezető” volt.

A francia rendőrség pénteken 19 radikális muszlim gyanúsítottat vett őrizetbe Toulouse városában és másutt. Az őrizetbe vételeknek Franciaországban nagy médiavisszhangjuk volt, az egyik ellenzéki párt pedig – tekintettel a közelgő elnökválasztásra – “választási hadműveletnek” minősítette az intézkedést, amely egy héttel követte a toulouse-i hétszeres gyilkos, Mohamed Merah halálát.

A francia kormány a toulouse-i merényletsorozat után határozta el a feltételezett iszlamistákkal szembeni keményebb fellépést. A hatóságok négy muszlim hitszónok beutazását is megtiltották, s a belügyminiszter hétfőn kiutasított az országból öt iszlamistát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik