Nagyvilág

Veszélyben a bírói függetlenség Magyarországon

Az új bírósági törvény miatt veszélybe kerül a tisztességes tárgyaláshoz való jog a Velencei Bizottság szerint.

Élesen kritizálja a bírósági és egyházügyi törvényt az Európa Tanács (ET) tanácsadó testülete, amely hátfőn hozza nyilvánosságra jelentését a magyar jogszabályokról – közölte a Financial Times. A bírósági törvényről szóló jelentés „nagyon kritikus lesz, kritikusabb, mint a legtöbb vélemény”, és a Bizottság „egyértelműen kijelenti, hogy a jogszabályok ellentétesek az európai normákkal – mondta el a lapnak Thomas Markert, a Biztosság titkára.

A jelentés végső verzióját hét lakat őrzik a hétfő délutáni közzététel előtt. Egy, a lap birtokába jutott tervezetben a testület elismeri, hogy szükség volt az igazságügyi reformra, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy változtatások nem csak a bíróságok függetlenségét veszélyeztetik, hanem a tisztességes tárgyaláshoz való jogot is. A Bizottság különösen az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének jogkörét találta aggályosnak. A testület szerint túl nagy hatalom összpontosul egy ember kezében, megfelelő demokratikus ellenőrzés nélkül.

A Times cikkében megemlíti, hogy a magyar kormány a előző héten változtatásokat hajtott végre a bírósági törvényen, de Markert szerint még túl korai megmondani, hogy azok a Bizottság összes ajánlását figyelembe vette-e. A testület jelentését szerdán vitatja meg a magyar kormánnyal Thorbjorn Jagland ET-főtitkár, aki Budapestre látogat.

Az Európa Tanács (ET) tanácsadó testületétjanuárban kérte fel Martonyi János külügyminiszter, hogy véleményezze a bírósági, valamint az egyházügyi és választási törvény szövegét, Thorbjorn Jagland ET-főtitkár levelére válaszolva. A Velencei Bizottság februárban delegációt is küldött Budapestre, ahol több illetékessel is megbeszéléseket folytattak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik