Nagyvilág

Az IMF-tárgyalást is befolyásolhatja az uniós szankció

Nem az 500 milliárd euró elvesztése miatt fontos az Európai Bizottság döntése a kohéziós pénzek elvonásáról. Ez az IMF-tárgyalásokra is kihatással lehet.

Az Európai Bizottság múlt heti javaslata, hogy a magyar költségvetés jelenlegi és prognózisuk alapján várható jövőbeli helyzete miatt fejlesztési források befagyasztásával szankcionálják az országot, önmagában nem okozhatna jelentős gazdasági problémát – írja a Policy Agenda heti elemzésében. Egyrészt mivel a tagállamok viszonylag ritkán képesek maximálisan kihasználni a fejlesztési forrásokat, ezért a 2013-ra zárolt félmilliárd euró egy része nagy bizonyossággal amúgy is felhasználatlan maradna. Másrészt az új EU-s költségvetési időszak kezdetén a pénzelvonás miatt meg nem valósuló projekteket már 2014-től újra lehetne pályáztatni, és így némi csúszással ugyan, de megkezdődhetne ezek megvalósítása.

Az elemzés szerint ugyanakkor a probléma jóval nagyobb annál, mint a nevezett pár százmillió euró. Ha egyszer megkezdődnek az IMF-EU hitelmegállapodási tárgyalások, annak az igazi sarokköve az lesz, hogy képesek leszünk-e bizonyítani a hitelességünket. Azaz, hogy a hitel jelentette mentőövet gazdaságpolitikai értelemben hasznosan tudjuk majd felhasználni. Ennek egyértelműen egyik eleme, hogy finanszírozható szerkezetű, és egyszeri tételektől mentes legyen a magyar költségvetési hiány. Ezenkívül minden olyan elemet is ki kell „szedni” a magyar gazdaságból, amely éppen a gazdasági növekedés ellen hat (például különadók). Ahhoz, hogy ezt a feltételt teljesíteni tudjuk, a kormánynak hamarosan elő kell állnia konkrét intézkedésekkel, amelyek számszerűen bizonyítják, hogy 2013-ban is 3 százalék alatti a hiány, és természetesen az idei esztendő is az eredeti tervek szerint tartható.

Amennyiben a kormány nem lesz képes bizonyítani a hitelképességét, akkor ez az IMF-EU mentőöv lehetőségének elvesztését, ezáltal radikális bizalomvesztést, a nemzetközi befektetők menekülését, azaz igen nehéz helyzetet eredményezhet – írja a Policy Agenda elemzése.

Hozzáteszik: abban az esetben, ha a kormány a nemzetközi szervezetek felé prezentálni tudja, hogy gazdaságpolitikája hiteles, és hosszabb távon fenntartható költségvetést tud az ország számára készíteni, akkor hamar megszülethet a készenléti hitelről szóló IMF-EU megállapodás. Ezáltal lényegében az Európai Bizottságnak az aggályai is megszűnnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik