Belföld

Matolcsy marad, Orbán levelet ír

A kormányfő szóvívője szerint „egészen erős” a nemzetgazdasági miniszter pozíciója.

Kapcsolódó cikkek

A miniszterelnök elolvassa Simor András levelét és válaszol a jegybankelnöknek – ezt mondta az m1 Ma reggel című műsorában Szijjártó Péter arra a felvetésre, hogy Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke felajánlotta fizetését a hátrányos helyzetű közgazdászhallgatóknak.

Az MNB elnöke az Origónak adott interjújában vasárnap azt nyilatkozta: reméli, hogy végre a lényegről, a jegybanki függetlenségről kezdődhet meg a vita, miután a múlt pénteken bejelentette, egy forintért végzi a munkáját.

Arra a felvetésre pedig, nem gondolja-e úgy, hogy az utóbbi időben meggyengült a nemzetgazdasági miniszter pozíciója, a kormányfő szóvívője kijelentette: van pénzügyminiszterünk Matolcsy György személyében, egészen erős a pozíciója, semmiféle változtatás nem szerepel napirenden.

Szijjártó úgy látja, jogilag mindenképp instabil lábakon áll az Európai Bizottság javaslata, amely megvonná a magyar kohéziós támogatás egy részét, hiszen azt egy jövőbeli, bizonytalan eseményre alapozzák, miszerint a költségvetési hiány nagyobb lesz 3 százaléknál.

A kormány már tett javaslatokat, melyek csökkentik a deficitet, vagyis az 2,85 százalékos lesz, alatta marad a 3 százalékos határnak. Ezért nem gondolja, hogy bármilyen további intézkedés szükséges volna.

Így a pénzügyminiszterek tanácsában fel kell hívni a figyelmet arra: idén nekünk van a nyolcadik legalacsonyabb költségvetési hiányunk, továbbá amit az Európai Bizottság egyszeri intézkedésnek nevez, az hosszú távú, strukturális kiigazítás – adta hírül a hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik